Izvor: Blic, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNV:Čekuova briga prema Srbima je licemerna i uvredljiva

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije ocenilo je danas "licemerenom i uvredljivom" brigu kosovskog premijera Agima Čekua prema kosovskim Srbima i njegovu tvrdnju da je situacija u pokrajini "povoljna i stabilna".

Čeku je to izjavio juče gostujući u emisiji ''Nedeljom u dva'' na Hrvatskoj televiziji. "SNV KiM smatra, da je posebno licemerno i uvredljivo, da premijer pokrajine sažaljeva Srbe, ocenjujući, kako su oni zbunjeni i zabrinuti, jer tobože ne znaju u kojoj državi žive >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i koja dokumenta koriste, ne želeći pri tom da prizna, da je i sam državljanin Republike Srbije i da koristi njene isprave", navodi se u saopštenju SNV-a.

Srpsko nacionalno veće ističe da je apsolutno neprihvatljiva, neutemeljena i uvredljiva izjava Čekua da u Prištini pre rata nije živelo više od četrdeset hiljada Srba, već da su oni bili činovnici Republike Srbije, koji su dobrovoljno napustili pokrajinu. "Takvim pristupom, Agim Čeku negira činjenicu, da je nakon dolaska međunarodnih snaga, u pokrajini pod terorom takozvane OVK čiji je komandant bio upravo on, prema podacima KFOR-a, u prvim nedeljama ubijano više od pedeset Srba i nealbanaca i da se napadi na Srbe i danas permanentno vrše", navelo je SNV. Ovakvim delovanjem, dodao je SNV, "očišćene su gotovo sve multietničke sredine i gradovi na Kosovu i Metohiji, što je rezultat više od dvesta pedeset hiljada proteranih Srba i nealbanaca iz pokrajine".

SNV KiM smatra, da privremene institucije u pokrajini treba da sagledaju pravu realnost i poštujući međunarodno pravo, rade na povratku proteranih Srba i nealbanaca i u skladu sa međunarodnim pravom rešavaju budući status Kosova i Metohije. Za razliku od toga, privremene institucije, "lažnim predstavljanjem stanja u pokrajini, neprivođenjem izvršioca terorističkih dela i organizatora etničkog čišćenja Srba i ostalih, traže da budu nagrađene još jednom albanskom državom na Balkanu". SNV KiM traži od međunarodne zajednice da konačno sagleda prave činjenice i realnost i napokon omogući proces pregovora, kojim će se doći do obostrano prihvatljivog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju, kao garanta stabilnosti ovog dela Evrope.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.