SKUPŠTINA SRBIJE Polemika o reformi pravosuđa i ko treba da završi u zatvoru

Izvor: Blic, 12.Maj.2017, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKUPŠTINA SRBIJE Polemika o reformi pravosuđa i ko treba da završi u zatvoru

Raspravu u Skupštini Srbije danas je obeležila polemika poslanika Demokratske stranke Radoslava Milojičića sa predstavnicima vladajuće većine o tome ko je uništio pravosuđe, opljačkao zemlju i ko treba da završi u zatvoru, a Milojičić je "zaradio" i dve opomene.

Polemika je počela kad je poslanik vladajućeg Pokreta socijalista Bojan Torbica počeo da govori o reformi pravosuđa, koju je sproveo prethodni režim, ali i da kritikuje poslanike koji su imali primedbe na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ponuđena kadrovska rešenja nosilaca pravosudnih funkcija i na izmene Zakona o sudijama koji su na dnevnom redu sednice.

Torbica je rekao, da je prošla vlast napravila "čistku", odnosno da je odlukom jedne partije srpsko pravosuđe ostalo bez više od 1.000 ljudi, u čije znanje i iskustvo je ulagano decenijama.

- Niko od njih (predstavnika sadašnje opozicije, a tada vlasti) se nije tada bunio niti pokušao da zaustavi to ludilo, besraman čin i progon, već je napravljen i sramna mreža sudova koja je bila nefunkcionalna i koja nije imala nikakve veze sa realnošću - kazao je Torbica.

On je naveo da ne može da veruje ni kada predstavnici nekadašnje vlasti govore o zaduživanju s obzirom da su oni "doveli Srbiju do ivice dužničkog ropstva" i "sproveli pljačkašku privatizaciju".

Na njegove navode je reagovao je Milojičić kritikujući predsedavajućeg sednicom Veroljuba Arsića što nije prekinuo Torbicu dok je govorio mimo dnevnog reda.

On je zatražio od Arsića da ima iste aršine prema svima, a onda ministarku pravde Nelu Kuburović koja pisustvuje sednici "zamolio da prvo privede pravdi (predsednika Pokreta seocijalista i ministra Aleksandra) Vulina" koji je, po njegovoj oceni, "odavno trebalo da se nađe u zatvoru".

Torbica je rekao da je to što je Milojičić rekao za ministra sramno i istakao da je Vulin bio žrtva DOS-ovskog režima i da je bio u "DOS-ovskom kazamatu jer je bio protiv njih i zato što je voleo Srbiju i ljude koji su je čuvali".

Milojićić je opomene dobio kada je reklamirajući povredu Poslovnika rekao da dok ministra finasija Dušan Vujović govori o tome kako Srbija treba još da se zaduži, "njegov državni sekretar kupuje vilu od 400.000 evra" i upitao da li je to Srbija za kakvu se zalaže SNS.

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Neđo Jovanović izvinio se potom u ime svih narodnih poslanika građanima zato što je deo opozicije juče tokom rasprave čitao spise predmeta i komentarisao ih, što je apsolutno nedopustivo.

On se izvinio i kandidatima koji su predloženi za nosioce pravosudnih funkcija, što su se njihova imena na jedan ružan način pojavila u parlamentu.

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta rekla je Jovanoviću da ga poslanička grupa SRS nije ovlastila da se u njihovo ime izvinjava.

- On ako ima potrebu da se dodvorava skupštinskoj većini, odnosno vladajućoj stranci, mi nemamo. On može u svoje ime ili u ime nekoga ko ga je ovlastio - rekla je Radeta.

Poslanici vladajuće većine su uglavnom tokom rasprave kritikovali reformu pravosuđa prošlog režima i reizbor sudija i hvalila predložena rešenja koja se nalaze na dnevnom redu sednice.

Poslanik Srpske napredne stranke Marko Altlagić rekao je da je prilikom reizbora sudija izabran "mrtvi" Ljubiša Ristić.

On je kazao da je bivša predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović izjavila da su svi kandidati bili proveravani oko 200 sati, te je upitao "kako je proveravala i ispitivala mrtvog Ristića".

Izbor tužioca za ratne zločine

Za tužioca za ratne zločine Vlada Srbije je predložila zamenicu tužioca za ratne zločine Snežanu Stanojković i aktuelnog rukovodioca Tužilaštva za ratne zločine Milana Petrovića.

Skupština treba da od njih dvoje izabere tužioca za ratne zločine.

Poslanici razmatraju i predložene izmene Zakona o sudijama, kojima je omogućeno da se predsednik suda ponovo bira na tu funkciju u istom sudu, a predviđeno je i smanjenje mandata na četiri godine, umesto dosadašnjih pet godina.

Opozicioni poslanici ocenili su juče tokom rasprave da bi predložene izmene zakona omogućile politički pritisak na sudove, a kada je reč o tužiocu za ratne zločine negodovali su zbog toga što osim biografije kandidata za tu funkciju nisu dostavljeni i njihovi planovi rada.

Na dnevnom redu, između ostalog, je i sporazum Srbije i Međunarodne banke o zajmu (Prvi programski zajam za razvojne politike u oblasti javnih rashoda i javnih preduzeća) za obnovu i razvoj, i potvrđivanje finansijskog ugovora sa Evropskom investicionom bankom o unapređenju objekata pravosudnih organa.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanici: Za koga je zatvor, čija je "žrtva" Vulin...

Izvor: N1 televizija, 12.Maj.2017

Raspravu u Skupštini Srbije danas je obeležila polemika poslanika Demokratske stranke Radoslava Milojičića sa predstavnicima vladajuće većine o tome ko je uništio pravosuđe, opljačkao zemlju i ko treba da završi u zatvoru, a Milojičić je "zaradio" i dve opomene...Polemika je počela kad je...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.