SKUPŠTINA SRBIJE POČELA RASPRAVU O MIŠLJENJU MSP

Izvor: Kurir, 26.Jul.2010, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKUPŠTINA SRBIJE POČELA RASPRAVU O MIŠLJENJU MSP

BEOGRAD - Skupština Srbije počela je vanrednu sednicu povodom savetodavnog mišljenja MSP o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Izveštaj o mišljenju MSP poslanicima podnosi šef pravnog tima Srbije pred MSP Dušan Bataković.

Sednici prisustvuju predsednik Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković.

Prethodno je održan sastanak šefova i predstavnika poslaničkih grupa sa predsednicom parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović o načinu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << koji će sednica održati.

Kako RTS nezvanično saznaje na sastanku nije postignut dogovor.

Predstavnici vladajuće koalicije su tražili da govore samo ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, na šta opozicija nije pristala, zbog čega je napustila sastanak.

Skupština je odbila predlog poslaničke grupa Demokratske stranke Srbije da vreme rasprave bude 10, umesto predviđenih pet sati.

Predlog odluke o mišljenju Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašenje nezavisnosti privremenih institucija Kosova i Metohije i nastavku aktivnosti Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, koji je parlamentu uputila Vlada Srbije, poslanicima obrazlaže šef pravnog tima Srbije Dušan Bataković, kao i više ministara.

U predlogu odluke Vlade Srbije navodi se da Međunarodni sud pravde, prilikom izricanja savetodavnog mišljenja o proglašenju nezavisnosti Kosova, nije legalizovao etnički motivisan pokušaj otcepljenja Kosova, kao i da nije odgovorio na suštinsko pitanje legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca.

Dodaje se da parlament potvrđuje dosadašnju politiku očuvanja suvereniteta i integriteta Srbije, vođenu na osnovu odluka Skupštine, i nalaže vladi korišćenje svih diplomatskih i političkih sredstava koja stoje na raspolaganju suverenim državama, članicama UN.

Bataković: Pravni neuspeh za državu, ali vrata nisu zatvorena

Šef pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) Dušan Bataković izjavio je da mišljenje koje je taj sud usvojio o Kosovu predstavlja pravni neuspeh za državu, ali da uprkos tome ono nije zatvorilo vrata za dalje diplomatske akcije Srbije usmerene na očuvanje teritorijalnog integriteta.

Bataković je na vanrednoj sednici parlamenta, na kojoj se raspravlja o mišljenju MSP, u obraćanju poslanicima kazao da sud nije utvrdio pravo Kosova na otcepljenje od Srbije i dodao da se pitanje Kosova prebacuje na Generalnu skupštinu UN koja ima široka ovlašćenja da raspravlja o tome.

Bataković je ukazao da se pravni neuspeh Srbije ogleda u tome što sud nije pružio pomoć Srbiji pošto je prekršeno međunarodno pravo, ali je naveo da je dobro to što je sud konstatovao da na Kosovu funcioniše međunarodno prisustvo uspostavljeno Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Bataković je rekao da je MSP razmatrao pitanje Srbije u uskom smislu, baveći se samo pitanjem deklaracije kao pravnog instrumenta ali ne i pitanjem prava na otcepljenje i posledicama takvog čina.

On je istakao da je ukupan broj država koje su učestvovale u postupku bio 42, što je, kako tvrdi, najveći broj država koje su do sada učestvovale u jednom postupku pred MSP.

On je podsetio da je 10 sudija MSP glasalo za, dok su četiri bila protiv toga da deklaracija nije prekršila međunarodno pravo.

Jeremić: 55 država "na korak" od priznavanja Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je 55 država "na korak" od priznavanja Kosova, ali da Vlada Srbije čini sve da to predupredi.

"Situacija u međunarodnoj zajednici vezano za Međunarodni sud pravde je za našu poziciju izuzetno teška. Pedeset pet država sveta se nalazi vrlo blizu priznavanja nezavisnosti Kosova, ali Vlada čini sve da taj broj svede na što manju meru", kazao je srpski šef diplomatije na vanrednoj sednici parlamenta sa jedinom tačkom dnevnog reda - Kosovom.

Jeremić je u obraćanju poslanicima rekao da Srbija i dalje smatra da je prilikom proglašenja nezavisnosti Kosova prekršeno međunarodno pravo i da kosovski Albanci nisu imali pravo na odcepljenje.

Sud je, kako je kazao, "prepustio političko odlučivanje o pravu na otcepljenje kosovskih Albanaca debati koja će se voditi pred Generalnom skupštinom UN".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.