Izvor: B92, 17.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB UN razmatra ponudu Iraka

Vašington, Bagdad -- Savet bezbednosti Ujedinjanih nacija u utorak razmatra iračku ponudu za bezuslovan povratak inspektora UN za kontrolu naoružanja. Irak je tu ponudu dao u ponedeljak i, kako je izjavio zamenik iračkog premijera Tarik Aziz, time je Sjedinjenim Američkim Državama oduzet izgovor za rat. Medjutim, već u prvoj reakciji SAD, zvaničnik Bele kuće Dan Bartlet je iračku ponudu ocenio kao pružanje lažne nade međunarodnoj zajednici. Bartlet kaže da iskustvo više od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedne decenije pokazuje da se iračkom predsedniku može veoma malo verovati i ponavlja zahtev da bude doneta nova rezolucija o Iraku. Podršku za takav stav SAD su odmah dobile od ministra inostranih poslova Velike Britanije Džeka Stroua. "S našim partnerima nastavljamo rad na rezoluciji SB UN. Važeća rezolucija je stara 4 godine i ako će se inspektori vratiti bez ikakvih uslovljavanja verujemo da nam je potrebna nova rezolucija", kaže Strou.

Rusija, Nemačka, Japan i arapske zemlje pozdravile su ponudu Iraka za povratak inspektora UN i u tome vide šansu za političko rešenje krize.

Veljko Đurović, snimatelj TV "Sky" koji se u ponedeljak vratio iz Bagdada, kaže za B92 da su Iračani svesni da povratak posmatrača ne znači kraj pretnji. "Narod u Iraku dobro zna šta je posredi, da se sve tu vrti oko nafte, da oni nemaju šta da kriju, da nemaju oružje za hemijsko-biološko uništenje. Oni smatraju da je posredi pokušaj SAD da kontrolišu naftu u Iraku, oni znaju 'koliko je sati' i očekuju napad, da će biti tehnički inferiorni ako bude vazdušnih napada, ali su premni ako bude kopnenog napada i misle da će SAD imati velikih problema ako krenu kopnom", kaže Djurović.

Veljko Đurović će o situaciji u Iraku detaljnije govoriti u sredu u "Kažiprstu" Radija B92.

Rezolucija SB o Iraku stupiće na snagu ukoliko za nju glasa najmanje 9 od 15 članica, pod uslovom da nijedna od 5 stalnih članica ne uloži veto.

Što se tiče inspektora UN, međunarodna Agencija za atomsku energiju je saopštila da su inspektori spremni da odmah počnu s radom u Iraku i samo čekaju odobrenje SB UN.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.