Utorak, 17.09.2002.

17:43

SB UN razmatra ponudu Iraka

Izvor: B92

Default images

Savet bezbednosti Ujedinjanih nacija u utorak razmatra iračku ponudu za bezuslovan povratak inspektora UN za kontrolu naoružanja. Irak je tu ponudu dao u ponedeljak i, kako je izjavio zamenik iračkog premijera Tarik Aziz, time je Sjedinjenim Američkim Državama oduzet izgovor za rat. Medjutim, već u prvoj reakciji SAD, zvaničnik Bele kuće Dan Bartlet je iračku ponudu ocenio kao pružanje lažne nade međunarodnoj zajednici. Bartlet kaže da iskustvo više od jedne decenije pokazuje da se iračkom predsedniku može veoma malo verovati i ponavlja zahtev da bude doneta nova rezolucija o Iraku. Podršku za takav stav SAD su odmah dobile od ministra inostranih poslova Velike Britanije Džeka Stroua. "S našim partnerima nastavljamo rad na rezoluciji SB UN. Važeća rezolucija je stara 4 godine i ako će se inspektori vratiti bez ikakvih uslovljavanja verujemo da nam je potrebna nova rezolucija", kaže Strou.

Rusija, Nemačka, Japan i arapske zemlje pozdravile su ponudu Iraka za povratak inspektora UN i u tome vide šansu za političko rešenje krize.

Veljko Đurović, snimatelj TV "Sky" koji se u ponedeljak vratio iz Bagdada, kaže za B92 da su Iračani svesni da povratak posmatrača ne znači kraj pretnji. "Narod u Iraku dobro zna šta je posredi, da se sve tu vrti oko nafte, da oni nemaju šta da kriju, da nemaju oružje za hemijsko-biološko uništenje. Oni smatraju da je posredi pokušaj SAD da kontrolišu naftu u Iraku, oni znaju 'koliko je sati' i očekuju napad, da će biti tehnički inferiorni ako bude vazdušnih napada, ali su premni ako bude kopnenog napada i misle da će SAD imati velikih problema ako krenu kopnom", kaže Djurović.

Veljko Đurović će o situaciji u Iraku detaljnije govoriti u sredu u "Kažiprstu" Radija B92.

Rezolucija SB o Iraku stupiće na snagu ukoliko za nju glasa najmanje 9 od 15 članica, pod uslovom da nijedna od 5 stalnih članica ne uloži veto.

 Što se tiče inspektora UN, međunarodna Agencija za atomsku energiju je saopštila da su inspektori spremni da odmah počnu s radom u Iraku i samo čekaju odobrenje SB UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: