SAD podržavaju rešenje koje bi bilo „primenjivo i trajno“, ali ne i suverenitet Srbije

Izvor: Vostok.rs, 28.Sep.2018, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD podržavaju rešenje koje bi bilo „primenjivo i trajno“, ali ne i suverenitet Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i američki ambasador u Beogradu Kajl Skot konstatovali su danas da su bilateralni odnosi Srbije i SAD u usponu, kao i da postoje velike mogućnosti za dalje jačanje ekonomske saradnje dveju zemalja, s obzirom na sve veće interesovanje američkih kompanija za ulaganje na srpskom tržištu.


Vučić i Skot su razgovarali o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu a, kako je saopštila pres-služba predsednika, sagovornici su razmenili mišljenja o stanju dijaloga Beograda i Prištine i idejama za postizanje trajnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije. 


Predsednik Vučić je rekao da je Srbija opredeljena za mir i pronalaženje rešenja, ali da to rešenje mora da bude kompromisno i da uvaži neke od vitalnih interesa srpske države i naroda.


Ambasador Skot je naglasio podršku SAD pronalaženju rešenja koje bi bilo primenjivo i trajno i koje ne bi ugrozilo stabilnost regiona.


Oni su takođe naglasili važnost dobrih odnosa u regionu i posvećenost održavanju kredibilnih i transparentnih izbora.


Predsednik Vučić i ambasador Skot su razgovarali i o američkoj podršci evropskom putu Srbije.


Ambasador Skot je pozdravio to što će Srbija biti domaćin vežbe Evroatlantskog centra za koordinaciju aktivnosti u vanrednim situacijama. 


Predsednik Vučić je rekao da je Srbija opredeljena da unapređuje odnose sa NATO-om, kao i sa drugim vojnim savezima, ali da ostaje vojno neutralna i suverena zemlja.

Skot je nedavno saopštio da se SAD ne slažu sa Srbijom  jer su SAD priznale nezavinost separatističkih vlasti u Prištini. 

Podsetimo, Skot je nedavno saopštio da bi priznanje Kosova od strane Srbije bilo dobrodošlo.

Njegov kolega Ves Mičel je saopštio da niko nema prava da osporava stvaranje kosovske vojske.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Vučić i ambasador SAD o KiM

Izvor: B92, 28.Sep.2018

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i američki ambasador u Beogradu Kajl Skot konstatovali su da su bilateralni odnosi Srbije i SAD u usponu...Dodali su da postoje velike mogućnosti za dalje jačanje ekonomske saradnje dveju zemalja, s obzirom na sve veće interesovanje američkih kompanija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.