SAD: Naša politika u odnosu na sirijsku naftu nije protivzakonita

Izvor: Vostok.rs, 22.Nov.2019, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Naša politika u odnosu na sirijsku naftu nije protivzakonita

Politika Sjedinjenih Američkih Država prema naftnim izvorištima u Siriji nije protivzakonita, smatra specijalni predstavnik SAD za Siriju Džejms Džefri. Prema njegovim rečima, zadatak SAD jesu saradnja sa „Sirijskim demokratskim snagama“ i garantovanje da su te snage održiv igrač u borbi protiv terorističke organizacije „Islamska država“. Džefri je rekao da su „Sirijske demokratske snage“ preuzele na sebe upravljanje izvorištima nafte, „čuvajući kontrolu nad njima da ne bi pala u ruke DAEŠ-a“. On je dodao da je to najvažniji zadatak za SAD. „Ne radimo ništa protivzakonito. 'Sirijske demokratske snage' će nastaviti da rade na tim naftnim izvorištima kao i ranije, a mi ćemo im pomagati u tom radu“, naveo je Džefri.
Oko 90 odsto sirijske eksploatacije nafte skoncentrisano je na istočnoj obali reke Eufrat, koja je ranije bila uporište i osnovni izvor prihoda terorista, a sada je pretežno pod kontrolom kurdskih odreda „Sirijskih demokratskih snaga“ koji su saveznici SAD-a. Predstavnik Pentagona Ret Hofman rekao je ranije da prihod od sirijske nafte ide kurdskim odredima, a ne SAD-u. Šef Pentagona Mark Esper je izjavio da će SAD štititi izvorišta nafte u Siriji i da će odgovarati silom na pokušaje da se ona zauzmu. Moskva je ranije saopštila da SAD krijumčare 30 miliona dolara sirijske nafte mesečno sa okupiranih naftnih polja kršeći sopstvene sankcije.    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.