Rusija može da koristi nuklearno oružje samo za odbranu — Ministarstvo spoljnih poslova

Izvor: Vostok.rs, 15.Jun.2023, 14:03

Rusija može da koristi nuklearno oružje samo za odbranu — Ministarstvo spoljnih poslova

Ruska hipotetička upotreba nuklearnog oružja može se desiti isključivo u vanrednim okolnostima i biće moguća samo u odbrambene svrhe, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu za novinare na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF) u četvrtak.
„Ruska politika nuklearnog odvraćanja je striktno defanzivna. Hipotetička upotreba nuklearnog oružja je jasno ograničena vanrednim okolnostima u okviru striktno odbrambenih ciljeva“, izjavila je ona. Zaharova je istakla da je Moskva u potpunosti posvećena principu neprihvatljivosti nuklearnog rata. „U njoj ne može biti pobednika. Nikada ne sme da se dogodi. Dosledno pozivamo sve druge strane na zajedničku izjavu lidera pet nuklearnih država o sprečavanju nuklearnog rata i neprihvatljivosti trke u naoružanju da se pridržavaju ove postulate“, naglasila je Zaharova. Istovremeno, ona nije isključila da bi odluka Rusije da suspenduje sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START) mogla biti reverzibilna. „U ovom slučaju, da, samo ako Vašington pokaže političku volju i uloži napore da ublaži tenzije i deeskalaciju i stvori uslove za nastavak punog funkcionisanja sporazuma“, dodala je Zaharova. Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je 21. februara da Moskva obustavlja svoje učešće u Novom START-u, ali da se iz njega ne povlači u potpunosti. On je, međutim, naglasio da pre nego što se vrati razgovorima o daljem funkcionisanju sporazuma Rusija želi da shvati kako će ovaj dokument uzeti u obzir arsenale ne samo Sjedinjenih Država, već i drugih nuklearnih sila NATO-a - Britanije i Francuske. Putin je 1. marta potpisao zakon o suspendovanju učešća Rusije u Novom START-u.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Zaharova: Rusija može da koristi nuklearno oružje samo za odbranu

Izvor: Danas, 15.Jun.2023

Ruska hipotetička upotreba nuklearnog oružja može se desiti isključivo u vanrednim okolnostima i biće moguća samo u odbrambene svrhe, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.