Rusija će nastaviti da podržava Južnu Osetiju u sferi bezbednosti — Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 03.Okt.2023, 16:51

Rusija će nastaviti da podržava Južnu Osetiju u sferi bezbednosti — Lavrov

Rusija će nastaviti da pruža podršku Južnoj Osetiji u sferi bezbednosti i odbrane, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u Sočiju, otvarajući sastanak sa predsednikom Južne Osetije Alanom Gaglojevom.
„Pre svega, želeo bih da vam čestitam dva veoma važna datuma – 15. godišnjicu međunarodnog priznanja i 33. godišnjicu Dana Republike“, izjavio je Lavrov. „Mi cenimo našu zajedničku istoriju, ovde nema hiperbole, bratstvo naših naroda koje ćemo jačati na svaki način i nastavićemo da podržavamo Republiku Južnu Osetiju u oblasti bezbednosti, odbrane i društveno-ekonomskog razvoja“, izjavio je Lavrov.  On je napomenuo da se odnosi dve zemlje dinamično razvijaju, a sve u interesu građana Rusije i Južne Osetije. „Politički dijalog je prilično intenzivan i na nivou predsednika, na nivou rukovodstva parlamenta, na nivou Saveta bezbednosti, kabineta ruskog predsednika, vladinog aparata i pored ostalih kanala, naravno, Ministarstva spoljnih poslova“, dodao je Lavrov. Prema rečima Lavrova, strane aktivno rade na jačanju pravnog i ugovornog okvira. "Primećujemo veoma pozitivne trendove u sferi međusobne trgovine koja je prošle godine dostigla skoro 140 miliona dolara. I dalje to radimo u dolarima, ali će se to uskoro promeniti", izjavio je ministar spoljnih poslova. "Vidimo veliko interesovanje naših građana za produbljivanje kulturnih i humanitarnih veza. Važno je da se realizuje investicioni program za naredne tri godine", dodao je on. "Zahvalni smo na podršci našim vojnicima koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji, uključujući i vašu ličnu pažnju na slanje humanitarne pomoći u taj region. I polazimo od pretpostavke da će svi ciljevi koje je postavio predsednik sigurno biti ostvareni", naglasio je ruski ministar. Lavrov je napomenuo da će danas strane potpisati plan konsultacija između dva ministarstva spoljnih poslova. „Takođe smo u bliskoj koordinaciji po pitanjima regionalne politike, međunarodnih pitanja i spoljne komunikacije Republike Južne Osetije koju na svaki način podržavamo i koju ćemo u budućnosti olakšavati“, zaključio je on. f

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.