Lavrov: Ne možemo da obuzdamo ljude, radimo na stabilizaciji situacije

Izvor: B92, 03.Okt.2023, 00:00

Lavrov: "Ne možemo da obuzdamo ljude, radimo na stabilizaciji situacije"

Rusija radi sa Azerbejdžanom i partnerima na stabilizaciji situacije u Nagorno Karabahu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Naše mirovne snage čine sve što mogu u ovoj situaciji. Ne možemo obuzdati ljude koji žele da odu iz Karabaha u Rusiju. Radimo sa azerbejdžanskim kolegama i susedima na stabilizaciji situacije u Karabahu", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, prenose RIA Novosti.

Izjave iz Jerevana o mogućnosti izlaska iz Organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) su suvereni izbor, ali Moskva se nada da "nikakva privremena administracija" neće uništiti veze između Rusije i Jermenije, rekao je šef ruske diplomatije.

"Ako će, kako su neki lideri Jermenije najavili, sada, razočarani u Rusiju i ODKB, tražiti od svojih kolega da ojačaju sopstvenu bezbednost, to je suvereni izbor jermenskog rukovodstva. Nadamo se da veze koje su postojale vekovima između ruskog i jermenskog naroda, nijedna privremena vlada ne može da uništi", rekao je Lavrov novinarima posle sastanka Međunarodnog diskusionog kluba Valdaj.

On je takođe zabranu niza zemalja Evropske unije za ulazak automobila sa ruskim registarskim tablicama nazvao "nacizmom".

"Bio sam zapanjen koliko su brzo Evropljani, praktično svi, izgubili spoljašnji izgled iza koga su se krili poslednjih nekoliko godina, zadržavajući neke ostatke ne samo diplomatije, već i elementarne etike. Generalno, ovo je manifestacija onoga što se obično naziva nacizmom. Samo u odnosu na Ruse", rekao je Lavrov.

Prethodno je Evropska komisija objavila obrazloženje u kojem se navodi da se sankcije koje je Savet EU uveo Rusiji još 2022. godine odnose i na lična vozila ruskih državljana sa ruskim registarskim brojevima, i da, shodno tome, ruski državljani ne mogu da ulaze ličnim vozilima na teritoriju Evropske unije ni u turističke svrhe, čak ni na kratak period.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lavrov poručio: Rusija će jačati podršku Južnoj Osetiji u odbrani

Izvor: B92, 03.Okt.2023

Rusija će nastaviti da jača podršku Južnoj Osetiji u oblastima bezbednosti, odbrane i društveno-ekonomskog razvoja...To je rekao ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov..."Na sve moguće načine ćemo nastaviti da jačamo i pružamo podršku Južnoj Osetiji u sferama bezbednosti, odbrane,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.