Ruf: Dobri rezultati u budžetu za smanjenje javnog duga

Izvor: Blic, 01.Sep.2015, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruf: Dobri rezultati u budžetu za smanjenje javnog duga

Šef Misije MMF za Srbiju Džejms Ruf izjavio je danas, nakon druge revizije stend-baj aranžmana koji je Vlada Srbije zaključila sa ovom institucijom, da će bolji budžetski rezultati u 2015. biti sačuvani za smanjenje javnog duga, a da će eventualno odvajanje tog novca za potrošnju biti razmatrano tokom treće revizije programa u kontekstu pripreme budžeta za 2016.

- Aranžman donosi dobre rezultate - poručio je Ruf u saopštenju MMF-a dostavljenom Tanjugu i zato je, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je rekao, Misija MMF revidirala procenu rasta BDP za 2015. na plus 0,5 odsto.

Srbija se, kako je naveo, vratila pozitivnom ekonomskom rastu, zaposlenost raste, a nezaposlenost pada.

- Veće poverenje je takođe pomoglo Srbiji da izbegne prelivanje grčke krize - rekao je Ruf.

Korekciju privrednog rasta pogurale su i veće plate u privatnom sektoru nego što se očekivalo, kao i bolje izvozne performanse, kaže Ruf.

S druge strane, Ruf je naveo da inflacija ostaje niska, a zato je ekonomska aktivnosti ispod potencijala.

Govoreći o fiskalnim performansama u prvoj polovini godine, Ruf je istakao da je deficit budžeta niži nego što je projektovano i to najviše zahvaljujući boljim rezultatima na strani prihoda, ali takođe i zbog slabije realizacije javnih investicija.

On je naveo i da je naplata poreza bolja od projektovane ohrabrujuća.

Implementacija fiskalne politike na koju se Srbija programom obavezala uključuje i prilagođavanje broja zaposlenih u javnom sektoru što će, naveo je, biti ključno da se troškovi zadrže u okviru cilja.

Misija MMF pozdravila je usvajanje strategije koja će se baviti nenaplativim kreditima, kao i specijalne dijagnostičke studije, jer je to korak ka jačanju stabilnosti finanijskog sektora, naveo je on.

Ruf je ocenio da agenda strukturnih reformi napreduje i pozdravio odlučnost Vlade Srbije da sa tom agendom nastavi.

Srbiji na raspolaganju dodatnih 147 miliona evra

Ruf je istakao da će se Sporazum o drugoj reviziji stend-baj aranžmana koji je Vlada Srbije zaključila sa MMF-om naći pred Bordom izvršnih direktora te institucije sredinom oktobra.

Kompletiranje druge revizije će značiti dodatnih oko 147 miliona evra koje će biti na raspolaganju Srbiji unutra stend-baj aramnžamana iz predostrožnosti, ukupne vrednosti 1,2 milijarde evra. Tih 147 miliona evra će dovesti do toga da ukupna dostupna sredstva Srbiji u okviru aranžamana dostignu 528 miliona evra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.