Republika Srpska i Srbija - odnosi dve republike prioritet

Izvor: Vostok.rs, 15.Jul.2013, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republika Srpska i Srbija - odnosi dve republike prioritet

15.07.2013. -

U Banjaluci je održana zajednička sednica vlada Republike Srpske i Srbije. Na sednici je otklonjena i poslednja prepreka za realizaciju kraka Južnog toka iz Srbije prema Republici Srpskoj, odnosno potpisan je memorandum o rešavanju imovinsko-pravnih odnosa između "Srbija gas"a i "Gasprometa" iz Istočnog Sarajeva, a koji je ključan za "Južni tok".

Ovaj projekat kao i projekat "Podrinje" su prioriteti Republike Srpske i Srbije. Projekat "Podrinje" se tiče >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << paralelnih veza dveju zemalja u pograničnom pojasu kako bi se olakšale veze i ukinule nepotrebne barijere. Projekat "Podrinje" će se realizovati na tri nivoa - nacionalnom, regionalnom i lokalnom, a u njega je uključeno 25 opština i milion i 300 hiljada ljudi, a jedan od prvih projekata biće pretvaranje reke Drine u saobraćajni koridor koji će modernom infrastrukturom vezati stanovništvo sa obe strane reke.

Privreda i ekonomija su zajednički interesi Republike Srpske i Srbije, potvrdili su premijeri dve vlade, te se odmah kreće u realizaciju potpisanog memoranduma o razumevanju sa kojim se uklanja i poslednja prepreka za igradnju kraka gasovoda Južni tok kroz Republiku Srpsku, a najpre će se utvditi dugovanja prema "Srbija gas"-u istakla je premijer Željka Cvijanović:

- Mi ćemo uskoro imati procene. Te procene će raditi ovlašteni nezavisni procenitelji sa međunarodnim iskustvom. Dakle, prvo treba da utvrdimo koje su to vrednosti, a nakon toga zapravo idemo u konkretno rešavanje problema.

Južni tok i njegov krak je prioritet i za Srbiju. Vlasti sa obe strane Drine su ga označile kao najznačajniji projekat poslednjih decenija, istakao je premijer Srbije Ivica Dačić:

- Ja ću samo reći da deo Južnog toka koji prolazi kroz Srbiju ima vrednost od 1,7 milijardi evra. To je od suštinskog značaja za našu zemlju. Isto tako siguran sam da je to od suštinskog, od velikog značaja i za Republiku Srpsku.

Za milion i tristo hiljada građana iz 25 opština Srbije i Republike Srpske jednako je značajan i projekat "Podrinje". Njime je predviđena gradnja mostova, elektrana, bolnica, te i saradnja u oblasti privrede, trgovine i turizma. Realizacija ima poteškoća jer Federacija ima uslove, a zbog čega je intervenisalo i resorno ministarstvo Srbije, istakao je premijer Dačić:

- Mi činimo velike napore da se realizuje ono što smo se sporazumeli i dogovorili sa italijanskim kompanijama i sa državom Italijom, kad je reč o energetici, kad je reč o "Srednjoj Drini". Koliko sam shvatio, reč je o više od pola milijarde evra vrednosti ovih projekata koji bi trebalo da budu realizovani na "Srednjoj Drini".

Takođe pokrenulo se i pitanje snabdevanjem gasom fabrike glinice "Birač", a o kojem pitanju su dve vlade došle do rešenja, istakla je preimjer Republike Srpske.

- Imamo određene probleme kada su u pitanju isporuke gasa od strane "BH gas"-a. Iz tog razloga, a iz tog razloga smo vršili i razgovore i pregovore i došli do određenih rešenja kada je u pitanju snabdevanje gasa u budućnosti ove značajne fabrike, značajnog privrednog subjekta za Republiku Srpsku od strane Srbija gasa.

Sledeći napredak se tiče istupanja dveju vlada prema dijaspori, a potvrda je toga i memorandum o saradnji i jačanju veza Matice i dijaspore, te i napredak koji se tiče državljanstva. O tome govori podatak da je Srbija u poslednje vreme rešila 900.000 zahteva iz Republike Srpske.

Zajedničkoj sednici vlada prethodio je susret predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Srbije Ivice Dačića. Iz palate je poručena jedinstvena poruka: Odnosi dve republike su na najvišem nivou, istakao je predsednik Republike Srspke:

- Da još jednom potvrdimo da su ti odnosi na najboljem mogućem nivou, da na operativnom planu rešavamo pitanja koja sebi postavimo na dnevnom redu. Vezana su pre svega na ekonomsku saradnju i ekonomske odnose. Ovo je bila prilika da sa premijerom Dačićem razmotrimo situaciju i da ga informišemo o situaciji ovde u Republici Srpskoj i u BiH, a istovremeno i da čujem njegovu analizu i procenu stanja i odnosa u Srbiji.

Normalizacija odnosa u regionu je prioritet, te da ima mnogo zajedničkih interesa i problema, istakao je Dačić:

- Srbija naravno ima i najbliže moguće odnose sa Republikom srpskom, što je i normalno. Zato što ovde živi veliki broj pripadnika našeg naroda. Potpuno je razumljivo da Srbija želi da razvija te odnose. U ostalom to je i definisano i pretviđeno i samim Dejtonskim sporazumom.

Dejton je definisao poštovanje Ustava BiH ali i Republika Srpska donosi svoja rešenja, istakao je Predsednik Srpske:

- Isto tako je važno reći da bilo kakva nametanja rešenja sa bilo koje druge vaninstitucionalne strane nisu prihvatljiva.

Saradnju Republike Srpske i Srbije niko ne može omesti. U razgovoru sa međunardnom zvaničnicima nikada nije zatraženo da se vrši pritisak na Republiku Srpsku u pogledu menjanja "Dejtona", istakao je Dačić:

- Srbija samo može i želi da pomogne. Naravno da je za nas neprihvatljivo da se srpski narod i Republika Srpska stavljaju pred pritiske u smislu promene Dejtonsklog sporazuma bez njihove saglasnosti. Mi ne želimo da se mešamo u ta unutrašnja pitanja Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, ali mi imamo principijelan stav da sve ono o čemu se dogovore dva entiteta i tri naroda je za nas prihvatljivo.

Stav Republike Srpske je taj da BiH bez Republike Srpske ne može priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Ma kakve odluke Srbija donosila, pa i one najteže, uvek će imati podršku Republike Srpske, stav je rukovodstva Republike Srpske.

Vanja Savićević,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.