Izvor: B92, 24.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republički javni tužilac još nije reagovao na istup Dragana Markovića

Beograd -- Republički javni tužilac još nije reagovao na poziv koji je policiji uputio šef poslaničke grupe Stranke srpskog jedinstva Dragan Marković da tokom protesta izvrši državni udar. U očekivanju reakcije tužioca, koji je jedini nadležan da oceni da li će krivično goniti Markovića zbog izjave date u Skupštini Srbije, advokat krivičar Slobodan Šoškić rekao je Radiju B92 da nema sumnje u to da poslanik SSJ mora da snosi odgovornost. Šoškić objašnjava da svaki poslanik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "ima pravo da u parlamentu iznosi mišljenje i da za to ne snosi krivičnu odgovornost", ali i dodaje da je, u slučaju Dragana Markovića Palme situacija nešto drugačija. "Kada su u pitanju neki drugi iskazi, koji nemaju karakter mišljenja, niti karakter glasanja, onda narodni poslanik ne uživa nikakav imunitet. To drugim rečima znači, da kad posalnik izlaže ono što nije mišljenje ili ono što nije glas za određeni predlog, nego što je eventualno neko krivično delo, u konkretnom slučaju upućivanje poziva na nasilno rušenje ustavnog poretka, onda nema materijalno-pravnog imuniteta i za to može da odgovara", rekao je Šoškić.

Šoškić naglašava da je na tužiocu da proceni da li Markoviću treba da bude oduzet imunitet, o čemu će odluku doneti skupštinski Administrativni odbor. Od te odluke zavisiće da li će Marković zbog poziva na državni udar biti krivično gonjen ili ne. Reakciju Tužilaštva očekuju i u Demokratskoj stranci. Portparol DS-a Aleksandar Radosavljević kaže da nakon istupa Dragana Markovića Palme Republički javni tužilac mora da reaguje. "Poslanik je dao sebi za pravo da pozove na državni udar. I to je krivično delo koje je prevazišlo sve ono što smo imali prilike da vidimo u skupštini. Slučajevi tuča poslanika, su nešto što je dečja igra u odnosu na ovo što je gospodin Marković učinio. I mi u ovom slučaju očekujemo reakciju tužioca", rekao je Radosavljević. Ukoliko tužilac zatraži pokretanje postupka, poslanika SSJ-a, prema krivičnom zakonu, očekuje kazna od 3 meseca do 5 godina zatvora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.