Ren: Bitan je razvoj a ne priznanje

Izvor: B92, 15.Jun.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Bitan je razvoj a ne priznanje

Beograd -- Evropski komesar za proširenje Oli Ren ponovio da Evropska komisija nema ingerencija da priznaje bilo koju državu, već da je njen mandat ekonomski razvoj Kosova.

Ren je rekao da sada ne treba spekulisati, da li bi priznavanje nezavisnosti Kosova moglo da bude uslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, jer postoje brojni uslovi koji se moraju ispuniti, a to se pre svega osnosi na obezbeđivanje mira u regionu.

Evropski komesar za proširenje je rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rešavanje statusa Kosova, ni na koji način, ne sme da ugrožava stabilnost zapadnog Balkana.

"Proces određivanja statusa Kosova je veoma težak i zato je vrlo važno da taj proces bude završen tako da ne ugrožava stabilnost u regionu i da evropska perspektiva celog regiona bude materijalizovana. Mi imamo uslove za svaku zemlju koja je kandidat ili potencijalni kandidat za članstvo u EU i očekujeno da će ih one poštovati i ispunjavati i tako doprinosti dobrim susedskim odnosima", rekao je Ren.

Srbija ima veoma ambiciozan plan da već do kraja godine dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, kaže Oli Ren. Ipak, da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju počeo da se primenjuje potrebno je sarađivati sa Haškim Tribunalom i

izručiti preostale ratne zločince, uključujući i Ratka Mladića, navodi evropski komesar.

"Mi smo spremni da učinimo sve da Srbija što pre dobije status kandidata za članstvo u EU. Međutim, najpre treba formirati Vladu, ispuniti dobro poznate uslove, početi sa primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, raditi na liberalizaciji viznog režima i tek tada možemo pričati o kdobijanju statusa kandidata. Nadam se da će to biti što pre, ali to, ipak, zavisi od Srbije i njenih vlast", kaže Ren.

Ren je rekao da se, prema njegovim saznanjima, uslovi za liberalizaciju viznog režima ispunjavaju i objasnio da su za EU naročito važni bezbednosni aspekti, odnosno kontrola granica, uvođenje biometrijskoh pasoša i borba protiv korupcije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.