Ren najavio dinamične godine za Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren najavio dinamične godine za Srbiju

BRISEL - Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je u intervjuu FoNetu da se sa Srbijom može razgovarati o dobijanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) pošto se formira vlada, koja će sarađivati sa Hagom, primenjivati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i raditi na ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju.

Ren je ocenio da je veoma ambiciozan plan Srbije da status kandidata za članstvo u Uniji dobije do kraja ove godine, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je istakao da u EU postoji saglasnost da bi državama Zapadnog Balkana, poput Srbije, trebalo olakšati i ubrzati taj proces.

"Sada prvo treba formirati novu vladu, ispuniti dobro poznate uslove, početi sa primenom SSP, raditi na viznoj liberalizaciji i onda možemo razgovarati o dobijanju statusa kandidata. Bolje pre, nego kasnije, ali to zavisi od Srbije i njenih vlasti", istakao je on.

Upitan kada bi mogla početi primena SSP, Ren je odgovorio da je za to potrebno ispuniti uslov pune saradnje sa Haškim tribunalom.

"Kada se to dogodi, a verujem da će nova vlada biti predana saradnji, i kada Savet ministara EU odluči da je to moguće, onda možemo krenuti u implentaciju SSP", rekao je Ren.

Ren: Nisam bio na „listi" onih koji su videli pravnu analizu SSP

On je ponovio da Srbija mora da učini sve što je u njenoj moći da uhapsi i izruči preostale ratne zločince, uključujući Ratka Mladića.

Ren je rekao da nije bio na "listi" onih koji su videli pravnu analizu SSP, koju je uradila Demokratska stranka Srbije, ali je naglasio da je taj sporazum ispregovaran sa vladom Vojislava Koštunice, dodajući da u se u članu 135 jasno kaže da je SSP statusno neutralan i da je Kosovo pod ingerencijom rezolucije 1244.

Prema njegovim rečima, proces određivanja statusa Kosova je bio težak i zato je važno da taj proces bude zaključen na način da se održi stabilnost u regionu i da njegova evropska perspektiva bude materijalizovana.

Ren smatra da Evropska komisija nema kompetencije da priznaje bilo koju državu koja proglasi nezavisnost i da je njen mandat isključivo u oblasti ekonomskog i socijalnog razvoja Kosova, kao i obezbeđivanja evropske budućnosti celog regiona.

Priznanje Kosova, uslov ili ne?

Upitan da li bi priznanje nezavisnosti Kosova moglo da bude uslov za članstvo Srbije u EU, Ren je rekao da sada ne bi ulazio u takve rasprave, jer postoje brojni drugi izazovi koji se moraju ispuniti, a pre svega obezbeđivanje mira i stabilnosti u regionu.

Ren je naglasio da se, prema njegovim saznanjima, efikasno ispunjavaju uslovi mape puta za viznu liberalizaciju i objasnio da je za EU važno da su ispunjeni bezbednosni uslovi.

"Biometrijski pasoši, efikasna kontrola granica, borba protiv korupcije.. Kada vidimo da su ove stvari rešene kako treba i Srbija učini sve da u potpunosti implementira uslove, onda možemo napredovati", zaključio je Ren.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sporazum o stabilizaciji zavisi od Haga

Izvor: Blic, 15.Jun.2008

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je u intervjuu FoNetu da se sa Srbijom može razgovarati o dobijanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji nakon što se formira vlada koja će sarađivati sa Hagom, počne primenjivati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i raditi na ispunjavanju...

Nastavak na Blic...

Želimo BiH kao punopravnu članicu EU

Izvor: Blic, 16.Jun.2008, 08:37

- Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji će danas u Luksemburgu potpisati komesar Evropske unije za proširenje Oli Ren i predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić, predstavlja prvi veliki korak BiH ka članstvu u EU. Čestitam svim građanima BiH na ovom značajnom uspehu - rekao...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.