Izvor: B92, 01.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum u martu?

Podgorica -- Savet Pokreta za nezavisnu Crnu Goru predložio je da se referendum o državno-pravnom statusu te republike održi 26. marta naredne godine.

Kako je saopšteno, time se poštuje propisani rok iz Ustavne povelje da se referendum može održati nakon 45 dana od dana prestanka moratorijuma na status državne zajednice. Savet je Skupštini Crne Gore predložio da se do kraja godine rasprave sve nejasnoće u vezi sa Zakonom o referendumu. Sednica Saveta Pokreta je u toku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Članovi Saveta su kritikovali izjavu ministra inostranih poslova Crne Gore Miodraga Vlahovića da će Crna Gora napraviti ustupak međunarodnoj zajednici zbog rešenja statusa Kosova i da će referendum održati u aprilu, ali da će njegovi rezultati biti ozvaničeni 13. jula na dan Državnosti Crne Gore. Pojedini članovi Pokreta su ocenili da se radi o nelogičnom predlogu koji je pravno nemoguć.

Aligrudić: Koštunica neće izlaziti u susret CG

Visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je, uoči najavljenog razgovora srpskog i crnogorskog premijera, da Vojislav Koštunica "neće izlaziti u susret predlozima crnogorskog rukovodstva".

Aligrudić je za podgorički "Dan" najavio da će Milo Đukanović i Vojislav Koštunica osim o ministru odbrane razgovarati i o funkcionisanju državne zajednice. "Koštunica neće sa Đukanovićem razgovarati o predlogu Podgorice o formiranju saveza nezavisnih država. Naš stav je blizak mišljenju Brisela, da referendum ne sme biti prioritet u odnosu na razgovore o zaključivanju sporazuma o stabilizaciji", kazao je on.

Crnogorski premijer Milo Đukanović kazao je juče Beti da očekuje da će razgovor sa Koštunicom biti održan naredne nedelje, navodeći da još nije dobio zvaničan poziv od predsednika državne zajednice Svetozara Marovića, koji je inicijator razgovora.

Aligrudić je ocenio da je za održavanje referenduma neminovan dogovor političkih elita u Crnoj Gori, i da na njemu treba da glasa kvalifikovana većina i državljani Crne Gore koji žive u Srbiji. "Potrebno je i da u vezi eventualnog izjašnjavanja građana bude konsultovana Srbija. Ako je u pitanju secesija jednog dela državne zajednice normalno je da se pita druga članica", kazao je on.

Pejanović-Đurišić: EU ne vrši pritisak na CG

Ambasadorka državne zajednice u Briselu Milica Pejanović-Đurišić izjavila je da Evropska unija ne sprovodi nikakve pristiske da Crna Gora odloži referendum o državno-pravnom statusu.

Milica Pejanović-Đurišić je, za podgorički dnevnik "Republika", rekla da veruje da će EU u predstojećem periodu pokušati da utiče na Crnu Goru, ali ne zbog onemogućavanja održavanje referenduma već zbog "osećaja i odgovornosti prema složenosti problema Kosova".

Ona je, međutim, navela da ne zavisi od međunarodne zajednice to da li će crnogorski referendum postati problem i dodala da održavanje referenduma zavisi od građana Crne Gore, odnosno od toga u kojoj će meri vlast i opozicija i civilni sektor pokazati zrelost u tom smislu.

Ambasadorka je navela da obnavljanje crnogorske nezavisnosti i priključenje EU nisu dva suprostavljena procesa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.