Izvor: B92, 20.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Redžepi: SB UN nije doneo odluku koja bi osudila Kosovo

Priština -- Članovi Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija osudili su ubistvo dvojice srpskih dečaka u Goraždevcu kod Peći i zatražili rasvetljavanje tog slučaja, ali nisu usvojili nikakvu deklaraciju niti čak zvanično predsedničko saopštenje, ukazuje u sredu prištinski dnevnik "Zeri". List navodi da je ambasador Francuske rekao da se slaže "sa ciljevima Čovića da se smanji nasilje, ali da je odluka o merama koje treba da se preduzmu pitanje za novog šefa UNMIK-a Harija Holkerija".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U tekstu naslovljenom "Čović nije uspeo da proda svoje argumente Savetu bezbednosti", list ukazuje da se, izuzev francuskog predstavnika, ostali članovi SB UN nisu izjasnili u korist onoga što je rekao Nebojša Čović. Britanski ambasador se pritom usprotivio Čovićevoj tvrdnji da Kosovski zaštitni korpus treba raspustiti, piše "Zeri". SB UN, prema oceni "Zerija", nije reagovao onako kako su kosovski Srbi očekivali.

Savetnik predsednika Kosova Ibrahima Rugove, Muhamet Hamiti, izjavio je za isti dnevnik da je rasprava u SB UN bila ishitrena i nepotrebna, dok je politički savetnik premijera Bajrama Redžepija, Redžep Hoti, ocenio da je sednici trebalo da prisustvuje i predstavnik kosovskih institucija samouprave. "Koha ditore" piše da je SB UN osudio nasilne incidente na Kosovu, ali da se "nije mnogo obradovao optužbama koje je iznela Srbija". Govornici na sednici zatražili su da se počinioci ubistva u Goraždevcu uhapse i izvedu pred lice pravde, podseća list. List pritom navodi reči premijera Redžepija da "nije doneta nikakva odluka koja bi na neki način osudila Kosovo".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.