Reakcije na uklanjanje spomenika u Preševu: Britanija žali zbog jednostrane odluke Srbije,  SNS i URS pozdravljaju potez države (FOTO, VIDEO)

Izvor: S media, 20.Jan.2013, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na uklanjanje spomenika u Preševu: Britanija žali zbog jednostrane odluke Srbije, SNS i URS pozdravljaju potez države (FOTO, VIDEO)

Vršilac dužnosti šefa Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Pola Tide izrazila je danas žaljenje što su pregovori na pronalasku kompromisnog rešenja za sporni spomenik u Preševu prekinuti odlukom Vlade Srbije da se spomenik jutros ukloni.

UKLONJEN SPOMENIK U PREŠEVU: Prisustvovalo 200 pripadnika Žandarmerije, albanski lideri zatečeni

Tide je u saopštenju pozvala na "mir i atmosferu u kojoj je moguće obnoviti >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dijalog".

"Po mojim saznanjima, uzajamno prihvatljiva odluka bila je na dohvat ruke. Trebalo je nastaviti sa pregovorima da se pronađe rešenje koje bi poštovalo želje obe zajednice", ocenila je Tide.

Vlada Kosova ogorčena zbog uklanjanja spomenika: Ovaj čin Vlade Srbije ozbiljno dovodi u pitanje dijalog

SNS ne očekuje nemire u Preševu

Srpska napredna stranka pozdravlja uklanjanje spomenika pripadnicima OVPMB u Preševu, rekao je danas potpredsednik Glavnog odbora te stranke Goran Knežević i poručio da će država učiniti sve da situacija u tom gradu ostane mirna.

URS pozdavio uklanjanje spomenika

Ujedinjeni regioni Srbije pozdravljaju uklanjanje spomenika pripadnicima OVPMB u Preševu, jer građani na celoj teritoriji Srbije moraju da poštuju zakone, izjavila je danas član Predsedništva te stranke Verica Kalanović.

"URS se od svog nastanka zalaže za jednake šanse građana na celoj teritoriji, pa samim tim i za jednake obaveze. Građani na celoj teritoriji moraju da poštuju zakone", rekla je Kalanović na konverenciji za novinare.

Ona je navela da očekuje da u Preševu ima "dovoljno racionalnih i razumnih ljudi da se ovakav događaj ne iskoristi u nacionalističke svrhe, već da svi shvate da je Preševo deo Srbije i da zakoni važe jednako za sve".

D S S: Uklananje spomenika je rezultat kompromisa

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da je današnje uklanjanje spomenika iz centra Preševa, zapravo, rezultat kompromisa i da će se on uskoro naći na nekom drugom javnom mestu.

"Spomenici teroristima ne smeju nigde da se nalaze", kazao je Samardžić agenciji Beta.

On je naveo da je dobro to što je spomenik pomeren sa trga u Preševu bez nasilja, ali je i ukazao da će Albanci sa juga Srbije postupati onako kao im kažu sunarodnici iz Prištine.

Samardžić je ukazao i na povezanost pitanja severa Kosova sa dešavanjima na jugu Srbije.

"Kada god se otvori pitanje severa Kosova, proradi jug Srbije i sa time naši treba da računaju", kazao je potpredsednik DŠ-a.

Ružić: Odlučan stav države ima preventivno dejstvo

Uklanjanjem spomenika bivšim pripadnicima OVPMB u Preševu država je pokazala visok nivo ozbiljnosti i odlučan stav koji ima preventivno dejstvo u odnosu na svaku buduću eventualnu pomisao da se provokacijom ugrozi poštovanje Ustava i zakona, izjavio je danas predsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić.

Želja da se na ovaj način pokuša sa urušavanjem pregovaračkog procesa u vezi sa Kosovom i Metohijom je, kako je istakao, "providna i neće proći, niti će dobiti legitimitet međunarodnih faktora".

Srbija je, prema njegovim rečima, tim činom pokazala visok nivo ozbiljnosti.

Ljajić: Uklanjanje spomenika u Preševu iznuđen potez

Uklanjanje spomenika ekstremistima u Preševu je iznuđena odluka države Srbije, izjavio je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine Rasim Ljajić i ocenio da se zbog ove odluke vlade ne očekuje destabilizacija prilika u tom delu Srbije, već da svi "spuste lopte" i nastave s rešavanjem osnovnih problema. Opširnije OVDE.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa kaže da će Alabanci Preševske doline, ukoliko dođe do cepanja bilo kog dela teritorije Kosova, tražiti da budu deo teritorije Kosova. On navodi da se "vlast u Beograda" ne vodi računa o njima, kao da ne postoje. Opširnije OVDE

Ambasada SAD: Naći trajno rešenje

Američka ambasada u Beogradu saopštila da ohrabruje sve strane da nastave saradnju sa OEBS-om u cilju pronalaska trajnog rešenja za pitanje spomenika u Preševu.

"Ohrabrujemo sve strane da nastave rad sa OEBS-om kako bi se pronašlo dugoročno i trajno rešenje za ovaj spor", rečeno je Tanjugu u ambasadi SAD.

Ambsada Britanije: Žaljenje zbog jednostrane odluke Srbije

Ambasada Velike Britanje u Beogradu izrazila je žaljenje zbog jednostrane odluke Vlade Srbije da se ukloni bespravno podignut spomenik u Preševu, u trenutku kada je, kako je saopštila, povoljno rešenje bilo "na dohvat ruke".

Ambasada je u saopštenju pozdravila napore predstavnika OEBS-a koji su posredovali u pregovorima između Vlade Srbije i predstavnika albanske zajednice sa juga Srbije vođenim oko spomenika.

Ambasada je pozvala sve strane da "pokažu uzdržanost i izbegavaju poteze i izjave koje bi mogle dovesti do raspirivanja tenzija".

(S media/Tanjug)

Foto: Beta/Saša Đorđević/EV
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.