Rasprava o zajedničkom graničnom prelazu sa Severnom Makedonijom

Izvor: B92, 25.Dec.2019, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprava o zajedničkom graničnom prelazu sa Severnom Makedonijom

Beograd -- Skupština Srbije počela je raspravu o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma o uspostavljanju zajedničkog graničnog prelaza Miratovac-Lojane.

Reč je o sporazumu između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije, a ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da će se uspostavljanjem graničnog prelaza omogućiti unapređenje kretanja građana i promet roba između dve zemlje i da će se olakšati saobraćaj preko zajedničke državne granice.

Sporazumom je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predviđeno da zajednički granični prelaz za međunarodni drumski putnički saobraćaj bude izgrađen na teritoiji Srbije, opštini Preševo u području naselja Miratovac.

Prema rečima ministra, u prvoj fazi zajednički prelaz Miratovac-Lojane funkcionisaće kao granični prelaz za pogranični saobraćaj na kome se obavljaju granične provere, a prelazak će biti omogućen na osnovu lične karte ili putne isprave.

Kako je dodao, u drugoj fazi zajednički granični prelaz će funkcionisati kao granični prelaz za međunarodni putnički saobraćaj.

“Balkanski narodi su upućeni jedni na druge i samo zajedničkim radom naš region može postati region mira i prosperiteta.U tom smislu je veoma važno uklanjanje prepreka slobodnom protoku robe, kapitala, usluga i ljudi u regionu, te je zbog navedenog ovaj prelaz veoma važan za regionalnu trgovinu”, rekao je Vulin.

On je dodao da je “Balkan balkanskim narodima” ideja za koju su, kaže, živeli, ali i umirali mnogi srpski lideri, navodeći da je takva ideja retko nailazi na podršku velikih sila.

“Hrabrost predsednika (Aleksandra) Vučića jeste u tome što je prvi balkanski političar u proteklih puno vremena možda još od kralja Aleksandra koji je imao hrabrosti da izgovori rečenicu Balkan balkanskim narodima”, rekao je Vulin u Skupštini Srbije.

Kako je kazao, takva ideja može da promeni Balkan od regiona ratova i sukoba u region mira i razvoja.

“Kad god smo mi Balkanci odlučivali jedni o drugima, mi smo živeli u miru, kad su odlučivali o nama ratovali smo za tuđe interese i krvarili smo zbog sukoba, ratova, svađa…”, istakao je Vulin.

Vulin je naveo da će dogovor koji su predsednik Vučić i premijeri Republike Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama, na inicijativu srpskog šefa države postigli o smanjivanju carinskih postupaka drastično uvećati privlačnost sve tri zemlje za direktne strane investicije.

Takođe, kako je rekao, doprineće i bržem protoku roba, a samim tim smanjiti i vreme transporta robe do finalne destinacije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.