Izvor: B92, 08.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ramsfeld se sastao sa Mesićem i Sanaderom

Zagreb -- Američki ministar odbrane Donald Ramsfeld doputovao je u nedelju u Zagreb gde sa najvišim hrvatskim zvaničnicima razgovara o jačanju vojne saradnje SAD i Hrvatske i hrvatskoj kandidaturi za ulazak u NATO. Ramsfelda se po dolasku sastao sa predsednikom Stjepanom Mesićem i izrazio nadu da će hrvatska vlada razmotriti način i mogućnosti učešća Hrvatske u Iraku, saopšteno je iz Mesićevog kabineta. Mesić je odgovorio da će Hrvatska razmotriti način i mogućnosti angažovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hrvatske u Iraku, pod vođstvom Ujedinjenih nacija.

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u nedelju posle susreta sa američkim sekretarom za obranu Donaldom Ramsfeldom da zvanični Zagreb još razmatra mogućnost slanja svojih vojnika u Irak i da je to pitanje otvoreno. "U razmatranju tog pitanja ćemo se koncentrisati na humanitarni, posebno medicinski aspekt", rekao je Sanader i dodao da se sa Ramsfeldom, koji je jutros stigao u jednodnevnu posetu Hrvatskoj, složio da je njegova poseta pre svega potvrda prijateljstva dve države, ali i otvaranja prostora za dalju saradnju.

Ramsfeld je rekao da njegova zemlja daje bezrezervnu podršku Hrvatskoj u nastojanju da se priključi NATO-u, izrazivši pritom zadovoljstvo dosadašnjim procesima u tom smeru koji su, kako je ocenio, daleko odmakli.

Donald Ramsfeld je prvi član američke vlade koji je posetio Zagreb od 1999, kada je u Hrvatskoj boravila tadašnji državni sekretar SAD Madlen Olbrajt.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.