Izvor: B92, 24.Mar.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici pravosuđa nastavili protest

Kosovska Mitrovica, Kragujevac, Gračanica -- Radnici srpskih pravosudnih organa jutros su ispred kapije suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici nastavili protest.

Njihov protest je počeo 21. februara zbog nemogućnosti da rade u ustanovi iz koje su proterani avgusta 1999. godine. Okružni javni tužilac Milan Bigović kazao je da prošle nedelje nije bilo protesta jer su zaposleni u pravosudnim organima želeli da doprinesu smirivanju stanja u gradu posle nemira od 17. marta. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Bigović je za nasilje optužio pripadnike međunarodne zajednice, odnosno "ljude koji su to naredili i izvršili".

"Vukomanović malo bolje"

Zdravstveno stanje Nebojše Vukomanovića (36), koji je pre sedam dana teško ranjen u glavu iz vatrenog oružja u sukobima UNMIK policije i Kfora sa Srbima u severnom delu Kosovske Mitrovice, malo je bolje, ali je on i dalje u teškom opštem stanju, izjavila je Tanjugu lekar Odeljenja intenzivne nege kragujevačkog Kliničkog centra Gordana Dramićanin.

Prema njenim rečima, Vukomanović nije više na aparatu za disanje, povremeno otvara oči na poziv, ali je i dalje u komi i ima visoku temperaturu.

"Formiraćemo pravni tim i tužiti odgovorne za nelegalno i nezakonito hapšenje radnika pravosudnih organa", rekao je Bigović i istakao da će protesti biti nastavljeni mirno i dostojanstveno do ispunjena zahteva.

Predstavnicima civilne misije i pravosuđu UNMIK-a u Prištini upućen je poziv da se započnu pregovori o zahtevima radnika suda i njihovom povratku na radna mesta.

Ispred suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici stacionirano je oko 200 vojnika španskog i italijanskog kontingenta Kfora, kao i pedesetak međunarodnih policajaca.

Tamo su i oklopna vozila, a od početka protesta helikopter je nadletao deo grada gde su se radnici srpske nacionalnosti jutros okupili.

UNMIK najavljuje skore razgovore

UNMIK je spreman da razgovara sa Srbima radnicima pravosuđa koji su 21. februara započeli proteste u severnoj Kosovskoj Mitrovici, izjavio je danas portparol te međunarodne misije Đorđi Kakuk.

"UNMIK je spreman da sasluša probleme radnika pravosuđa srpske nacionalnosti" Koliko ja znam, to će se dogoditi ubrzo", rekao je Kakuk mitrovičkom radiju Kontakt Plus.

Protest u Gračanici počeo zvucima sirene

Nekoliko stotina Srba okupilo se u centru Gračanice na protestu koji je u znak obeležavanja devetogodišnjice bombardovanja počeo zvucima sirene za vazdušnu opasnost.

Organizatori su naveli da su zvucima sirene želeli da podsete javnost na devetogodišnjicu agresije NATO-a na SRJ, koja je prošlog meseca rezultirala nezavisnošću Pokrajine.

I pored jake kiše, građani su se okupili da bi i danas izrazili nezadovoljstvo proglašenjem nezavisnosti Kosova i pružili podršku srpskim policajcima suspendovanim iz KPS-a koji traže da se vrate na radna mesta, ali pod komandom UNMIK-a.

Iako je za danas najavljen razgovor komesara UNMIK policije Larija Vilsona i predstavnika kriznog štaba i suspendovanih policajca, do sastanka nije došlo jer se Vilson nije pojavio. Sastanku su prisustvovali predstavnici Kfora, kojima su policajci preneli svoje zahteve.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici pravosuđa jutros nastavili protest

Izvor: Blic, 24.Mar.2008

Radnici srpskih pravosudnih organa jutros su ispred kapije suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici nastavili protest započet 21. februara zbog nemogućnosti da rade u ustanovi iz koje su proterani avgusta 1999. godine.....Okružni javni tužilac Milan Bigović kazao je da prošle nedelje nije bilo protesta...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.