Izvor: B92, Beta, Tanjug, 02.Feb.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radna grupa o TV prenosima

Beograd -- Višegodišnji spor RTS-a i različitih skupštinskih poslanika oko televizijskih prenosa sednica trebalo bi da reši posebna radna grupa, i to za sedam dana.

To je jedino o čemu su na sastanku u parlamentu uspeli da se dogovore predstavnici poslaničkih klubova, predsednica parlamenta i direktor RTS-a Aleksandar Tijanić. Sastanak u parlamentu obeležila je i burna rasprava Aleksandra Tijanića i lidera Nove Srbije Velimira Ilića.

Poslanici i dalje ne pristaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da rade ukoliko ih ne gleda cela Srbija. Problem ni posle sat vremena razgovora nije rešen - oni traže direktne, a Aleksandar Tijanić nudi odložene prenose. Kompromis je ponudila predsednica parlamenta.

Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će formirati radnu grupu koja će predložiti kako da se obezbedi javnost u radu parlamenta.

Radnu grupu će činiti predstavnici parlamentarnih grupa i predstavnik Radio-televizije Srbije, a vodiće je sekretar Skupštine Veljko Odalović.

"Moramo se složiti sa tim da kompletan rad u parlamentu nije od takvog značaja da građani moraju u svakom momentu direktno da budu obaveštavani o tome šta se događa. Ima sednica, i u plenumu i u odborima, koje imaju različit značaj, pa će ova radna grupa i o tome povesti računa", rekla je Slavica Đukić-Dejanović.

I prvi čovek RTS-a smatra da rad parlamenta treba da bude javan, ali ne preko njegovog već nekog novog parlamentarnog kanala.

"Ta grupa za sedam dana bi trebalo da predloži kako će javnost Srbije ubuduće pratiti zasedanja - poseban parlamentarni kanal, i dalje na Radio-televiziji Srbije, neka druga televizija, i sve to do digitalizacije 2012. godine, kada će konačno srpski parlament dobiti svoj 24-časovni digitalni kanal", rekao je Tijanić.

On je rekao da je sastanak bio zanimljiv, na momente buran, a na momente konstruktivan.

Tijanić nije želeo da odgovori na pitanje šta je to tako burno bilo na sastanku, ali je to otkrio lider Nove Srbije Velimir Ilić, koji se, iza zatvorenih vrata, žestoko sukobio sa prvim čovekom RTS-a.

Njih dvojica su razmenjivali teške reči, a Ilić mu je, kako kaže, rekao da zna kako se dodvoravao i bivšoj vladi.

"Saša Tijanić smatra da je RTS-u preče da prenosi ’48 sati svadbu’, da radi svadbu uoči posta. Koji normalan čovek se venčava u čistoj nedelji posta!? To sam rekao da je bio na svakoj vreći zakrpa - kako se promeni vlast, on je prvotimac. Dosta Saša Tijaniću! Ima ovde još neko ko nešto zna o televiziji. On jeste robusan, ali nisam mu ja Čeda Jovanović da mi lupa šamar", rekao je Ilić.

Prenose traže i radikali i naprednjaci, ali različito ocenjuju ideju o radnoj grupi.

Šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić smatra da sednice Skupštine treba da budu javne, ali kaže da mu je svejedno da li će neke od njih biti prenošene direktno, a neke odloženo.

"Zato što Demokratska stranka ne pronalazi meru zastupljenosti vlasti i opozicije u informativnom prostoru, sednice Skupštine još moraju da budu prenošene, i za to ćemo se zalagati", rekao je on novinarima u Skupštini.

Radikali najavljuju da neće učestvovati u radnoj grupi i napominju da nemaju nameru da pristanu na ukidanje javnih prenosa i da će učiniti sve da se direktni prenosi sednica Skupštine Srbije nastave.

"Očigledno je da se DS i Boris Tadić nalaze u velikim teškoćama, da im problem predstavljaju prenosi skupih sednica zato što se problemi sa kojima se suočavaju građani - kriminal i korupcija - otkrivaju u Skupštini za govornicom", rekao je šef poslanika radikala Dragan Todorović.

Prema njegovim rečima, namera je da se ukidanjem TV prenosa opoziciji zatvoriti "i to malo prozorče" jer je je Skupština jedino mesto odakle mogu da upozore javnost na kriminal i korupciju.

Tokom protekle nedelje, skupštinski prenosi prekidani su zbog Otvorenog prvenstva Australije, pa su poslanici odbili da izađu na govornicu dokle god ne vide svoju sliku na ekranu.

LDP: Vlada odgovorna za krizu

Lider LDP-a Čedomir Jovanović smatra da su današnje konsultacije s direktorom RTS-a potvrdile da većina stranaka uopšte nije u stanju da se bavi ključnim problemima društva.

Postojeća kriza nije izazvana problemom prenosa sednica, nego je posledica nesposobnosti i nemoći onih koji su, pozivajući se na evropske poslove, preuzeli vlast, rekao je Jovanović, dodajući da zato problemi moraju biti rešavani tamo gde su i nastali: u neorganizovanoj vladajućoj koaliciji i u Vladi, koja kasni s predlaganjem evropskih zakona.

Kakva je svrha formiranja radne grupe koja će potrošiti vreme na razgovore oko onoga što nije ni sporno, jer rad parlamenta svakako mora biti dostupan javnost, naglasio je on.

LDP ostaje van tog začaranog kruga nesposobnosti i nemoći, tačno tamo gde je i većina građana, koji ne pristaju na ovakav odnos u parlamentu i prema njemu, ali nisu ni spremni da se odreknu parlamentarne demokratije zbog lažne efikasnosti, rekao je Jovanović.

NUNS: Atak na autonomiju Javnog servisa

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da je nezadovoljno neodgovornim ponašanjem poslanika u Skupštini Srbije koji rad parlamenta uslovljavaju direktnim televizijskim prenosima na RTS-u.

Podržavamo, kaže se u saopštenju, stav rukovodstva RTS-a da je zahtev za direktnim prenosima parlamentarnih zasedanja nezakonit i da predstavlja atak na autonomiju i osnovnu funkciju Javnog radio-difuznog servisa.

Danas formiranoj radnoj grupi poslanika, koja u roku od sedam dana treba da odluči o TV prenosima iz parlamenta, poručujemo da oni nemaju ingerencije nad uređivačkom politikom Javnog servisa, te da je Zakonom o radio-difuziji propisano da programi informativnog sadržaja moraju biti "zaštićeni od bilo kakvog uticaja vlasti, političkih organizacija ili centara ekonomske moći”, konstatuje se u saopštenju.

RTS za parlamentarni kanal

Radio-televizija Srbije predložila je uvođenje posebnog kablovskog parlamentarnog kanala za praćenje rada parlamenta, koji bi, u ovom trenutku, s obzirom na razgranatost kablovske mreže, moglo da prati više od dve trećine građana Srbije.

Prema odlukama Kolegijuma RTS-a koje su danas dostavljene novinarima, tehničku podršku osnivanju parlamentarnog kanala pružio bi RTS, a sve troškove bi snosio parlament.

RTS bi, prema tom predlogu, preuzeo obavezu direktnog prenošenja zasedanja Skupštine kada su na dnevnom redu izuzetno značajane teme.

Javni medijski servis je predložio i uslove pod kojima bi se važnija zasedanja Skupštine pratila do formiranja parlamentarnog kanala.

RTS traži utvrđivanje čvrste satnice rada Skupštine (od 10 do 14 časova), a u danima kada ta televizija ima unapred preuzete obaveze programa i marketinga, zasedanja bi se snimala, a emitovala bi se odloženo ili bi se pratila preko jednočasovnih pregleda rada, koji bi uređivali predstavnici parlamentarnih stranaka.

Skupština bi RTS-u nadoknađivala troškove direktnih prenosa i snimaka uvećane za prosečnu izgubljenu marketinšku dobit, a taj prihod bi išao isključivo za proizvodnju deficitarnih programa - dečjeg, obrazovnog, dokumentarnog...

Kolegijum RTS-a je naveo da potpuno razume i godinama podržava nameru Skupštine da svoj rad učini javnim i dostupnim televizijskim gledaocima, ali smatra da se javnost rada Skupštine ne obezbeđuje isključivo direktnim televizijskim prenosima niti se uključenim kamerama može uslovljavati rad najvišeg zakonodavnog tela Srbije.

Kolegijum je izneo i podatke o posebnim troškovima Javnog servisa za 2008. godinu u kojima se precizira da su ukupni troškovi RTS-a zbog direktnh prenosa sednica Skupštine u toj godini 1.395.250 evra.

Navedeno je takođe da je u januaru 2009. godine 74 sata direktnih prenosa koštalo RTS 83.000 evra, ne računajući izgubljenu marketinšku dobit.

Prikazani su i podaci troškova prenosa suđenja lideru SRS-a Vojislava Šešelja u 2008. godini, prema kojima je za 97 dana u ukupnom trajanju od 263 sata izgubljena marketinška dobit 445.000 evra, plus 366.500 evra za troškove prenosa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.