Radikali za SSP

Izvor: Blic, 04.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radikali za SSP

Sve parlamentarne stranke, osim DSS i NS, dogovorile su se juče u Skupštini da glasaju za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, s tim što će u zakon koji prihvata Skupština biti dodat amandman koji je predložio Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe SRS.

Do dogovora je došlo nakon što su radikali odustali od zahteva da se odredba o potvrđivanju teritorijalnog suvereniteta Srbije, što je suština njihovog amandmana, stavi u tekst sporazuma sa EU.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Sporazum ne diramo i ne menjamo, ali u Zakon o ratifikaciji ubacujemo obavezu Vlade Srbije da SSP tumači tako da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije - objasnio je Tomislav Nikolić.

Inače, Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici nije prihvatila prvobitni tekst amandmana SRS kojim se predlagala promena teksta samog sporazuma sa EU.

Inicijativu za dogovor sa opozicijom predložio je prethodnog dana LDP.

- Evropske integracije se ne mogu sprovesti bez minimuma saglasnosti - rekao je juče Čedomir Jovanović.

Konsenzus među strankama podržao je i potpredsednik Vlade Božidar Đelić. On je za „Blic" objasnio da se usvajanjem amandmana SRS neće usporiti usvajanje SSP jer ne menjamo sporazum, već razjašnjavamo da SSP ne ruši teritorijalni integritet zemlje.

- Ovako obezbeđujemo veoma široki konsenzus oko ulaska u EU. To jača pozicije Srbije naspram EU, značajno jača našu atraktivnost za ulagače zbog jasnog strateškog pravca i predvidivosti uslova poslovanja - rekao je Đelić za „Blic".

Tumačenje, a ne promena

U tekstu amandmana do kojeg je došao „Blic" stoji da to „što se sporazum ne primenjuje na Kosovu, koje je trenutno pod međunarodnom upravom, u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244, ne dovodi u pitanje sadašnji status Kosova, niti određuje njegov konačni položaj prema istoj rezoluciji". Dakle, sporazum ne ugrožava teritorijalni integritet Srbije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I radikali za Evropsku uniju

Izvor: Mondo, 04.Sep.2008

Skupština je završila raspravu o potvrđivanju Sporazuma sa EU. Potpredsednik vlade Božidar Đelić rekao je da sa zadovoljstvom može da kaže da u ime Vlade prihvata amandman Tomislava Nikolića iz SRS na predlog zakona o potvrđivanju SSP-a kojim se precizira da je Kosovo deo Srbije.

Nastavak na Mondo...

Predlog za DSS i NS

Izvor: Kurir, 05.Sep.2008, 06:37

BEOGRAD - Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić uputiće u ponedeljak zvaničan poziv predstavnicima DSS i NS za opozicionu saradnju, najavio je juče Aleksandar Vučić. - Predlog će se odnositi na postizanje dogovora o međusobnom nenapadanju i o drugim oblicima parlamentarne i vanparlamentarne...

Nastavak na Kurir...

Srpski SRS pristao da podrži ratifikaciju SSP

Izvor: Southeast European Times, 06.Sep.2008, 04:37

05/09/2008..BEOGRAD, Srbija -- Parlamentarne političke stranke postigle su dogovor u četvrtak (4. septembra) da podrže Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU. Glavna opoziciona partija Srpska radikalna stranka (SRS) složila se da podrži SSP nakon što je vlada prihvatila njen predlog...

Nastavak na Southeast European Times...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.