Izvor: Southeast European Times, 06.Sep.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski SRS pristao da podrži ratifikaciju SSP

05/09/2008

BEOGRAD, Srbija -- Parlamentarne političke stranke postigle su dogovor u četvrtak (4. septembra) da podrže Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU. Glavna opoziciona partija Srpska radikalna stranka (SRS) složila se da podrži SSP nakon što je vlada prihvatila njen predlog da izmeni nacrt zakona o ratifikaciji, izjavio je zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić. "Mi ne menjamo sam sporazum, nego će zakon o ratifikaciji uključivati obavezu srpske vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << da tumači SSP na način da je Kosovo integralni deo Srbije", rekao je Nikolić.

Potpredsednik vlade Božidar Đelić rekao je da je sporazum znak "novog nacionalnog konsenzusa o integraciji u EU". Samo Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija i dalje se protive usvajanju SSP. Oni tvrde da amandman koji je predložio SRS ne obavezuje EU da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

U međuvremenu u četvrtak, Đelić je rekao da veruje da će Evropska komisija (EK) odblokirati privremeni trgovinski sporazum sa Srbijom na svom sastanku 15. septembra. On je ponovio da je jedan od vladinih ciljeva i dalje da se Srbija uvrsti na Belu šengensku listu do kraja godine.

Takođe u četvrtak, komesar za proširenje EU Oli Ren rekao je da će budući koraci Srbije ka članstvu u EU zahtevati jednoglasnu odluku svih članova EU. U intervjuu Televiziji B92, Ren je rekao da će EK, nakon što glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc poseti Beograd sledeće nedelje, još jednom razmotriti saradnju Srbije sa sudom da bi ustanovila da li da sprovodi privremeni trgovinski sporazum. On je julsko hapšenje bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića opisao kao "važan korak koji bi EU trebalo da potvrdi". (Beta, Tanjug, B92, RTS, FoNet - 04/09/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.