RT: Velika Britanija ispituje grešku s poštom u Maliju

Izvor: Vostok.rs, 29.Jul.2023, 00:00

RT: Velika Britanija ispituje grešku s poštom u Maliju

 
Britanska vlada saopštila je u petak da je otvorila istragu o tome koliko je mejlova namenjenih vojsci SAD završilo u Maliju, zapadnoafričkoj zemlji koja je bliska sa Rusijom.
„Pokrenuli smo istragu nakon što je mali broj mejlova greškom prosleđen na netačan imejl domen“, izjavio je medijima portparol Ministarstva odbrane. „Uvereni smo da nisu sadržali nikakve informacije koje bi mogle da ugroze operativnu bezbednost ili tehničke podatke.“ „Sve osetljive informacije se dele na sistemima dizajniranim da minimiziraju rizik od pogrešnog usmerenja“, dodao je portparol. Ministarstvo odbrane nije pominjalo naziv „netačnog“ domena. Ranije ovog meseca, međutim, Fajnenšel tajms je otkrio da su „milioni“ mejlova Pentagona završili na serverima u Maliju, zbog sličnosti između američkog vojnog domena (.mil) i domena afričke zemlje (.ml). Holandski internet preduzetnik Johan Zurbijer, koji je donedavno upravljao internet domenom malijske vlade, izjavio je za FT da je prvi put primetio problem pre skoro deset godina i da je pokušao da upozori Pentagon. Britanskim medijima ta je priča tada bila smešna. Bi-Bi-Si je to naslovio „You’ve Got Mali“, igra reči o romantičnoj komediji iz 1998. u kojoj su glumili Tom Henks i Meg Rajan. Ministarstvo odbrane SAD potvrdilo je da je došlo do „neovlašćenog otkrivanja kontrolisanih informacija o nacionalnoj bezbednosti“.
Vojna vlada Bamaka gajila je bliže odnose sa Rusijom od puča u Maliju 2021. Iako ne postoji formalni vojni savez između nje i Moskve, privremeni predsednik Asimi Goita sklopio je ugovor sa kontroverznom privatnom vojnom kompanijom Vagner za usluge obezbeđenja. Vlada u Bamaku je takođe pokušala da prekine veze sa bivšom kolonijalnom silom Francuskom, izbacivši francuske mirovne snage prošlog meseca i ukinuvši francuski kao zvanični jezik ranije ove nedelje.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: Poljska vojska odgovara na raspoređivanje Vagnera

Izvor: Vostok.rs, 29.Jul.2023

 . Poljska namerava da udvostruči svoju vojsku sa tri na šest divizija kao odgovor na raspoređivanje Vagnerovih trupa u Belorusiji, saopštio je u petak poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak. Njegovu izjavu podržao je i potpredsednik vlade Jaroslav Kačinjski.. Blaščak je izjavio...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.