RT: Poljska vojska odgovara na raspoređivanje Vagnera

Izvor: Vostok.rs, 29.Jul.2023, 10:46

RT: Poljska vojska odgovara na raspoređivanje Vagnera

 
Poljska namerava da udvostruči svoju vojsku sa tri na šest divizija kao odgovor na raspoređivanje Vagnerovih trupa u Belorusiji, saopštio je u petak poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak. Njegovu izjavu podržao je i potpredsednik vlade Jaroslav Kačinjski.
Blaščak je izjavio da je već potpisao dokument kojim se broj aktivnih pripadnika vojske Poljske povećava sa 172.000 na 300.000, i napomenuo da vlada „dosledno sprovodi ovaj cilj“. On je dodao da Varšava takođe planira da poveća potrošnju za odbranu na 4% BDP-a. Pored novih divizija, Kačinjski je izjavio da će verovatno u nekom trenutku biti stvorena rezervna divizija i napomenuo da vlada radi na obnavljanju vojnih jedinica koje su raspuštene pod bivšim poljskim predsednikom Donaldom Tuskom. On je takođe dodao da Varšava radi na jačanju granice zemlje sa Belorusijom izgradnjom ograde i postavljanjem „različitih vrsta elektronskih uređaja kako bi se olakšala zaštita granice“, kao i da spreči napad za koji je tvrdio da ga priprema Minsk uz podršku Moskve. Odluka o jačanju vojske Poljske dolazi nakon što je Varšava najavila da će prerasporediti trupe na svoju istočnu granicu kao odgovor na dolazak PVK Vagner i njenog lidera Jevgenija Prigožina u Belorusiju. Grupa je došla u Belorusiju kao deo dogovora sa Kremljom uz posredovanje Minska, čime je okončana pobuna koju je organizovao Prigožin krajem juna. Od dolaska u zemlju, članovi Vagnera počeli su da obučavaju beloruske snage i dele iskustvo na bojnom polju koje su stekli tokom sukoba u Ukrajini. Vagnerovo prisustvo u Belorusiji postalo je glavna briga Varšave, koja tvrdi da sada očekuje „provokacije“ od Rusije i „pomno prati“ aktivnosti grupe. Vašington je takođe zvanično izjavio da će igrati ulogu u odbrani poljske teritorije u slučaju napada iz inostranstva. To je bilo nakon što je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu u nedelju da su Vagnerovi borci željni da „odu na turneju u Varšavu“ kako bi se obračunali sa onima za koje veruju da su snabdevali ukrajinske trupe vojnom opremom.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.