RT: SAD šalju udarnu grupu brodova da pošalju „poruku“ Iranu - Bolton

Izvor: Vostok.rs, 06.Maj.2019, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD šalju udarnu grupu brodova da pošalju „poruku“ Iranu - Bolton

Izvor: Vostok / RT SAD raspoređuju u region Centralne komande SAD-a na Bliskom istoku udarnu grupu brodova na čelu sa nosačem aviona "Abrahamom Linkolnom", kako bi poslali "poruku" Teheranu, da će se svaki napad na američke interese suočiti s "neumoljivom silom", rekao je savetnik američkog predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton. "Sjedinjene Američke Države ne traže rat sa iranskim režimom, ali mi smo u potpunosti spremni da odgovorimo na svaki napad, bilo da je napad od strane snaga koje podržava, Islamske revolucionarne garde ili regularnih iranskih snaga", rekao je Bolton.
BREAKING: Statement from the National Security Advisor John Bolton: pic.twitter.com/sGm0NYOgbe
— Ryan Saavedra (@RealSaavedra) May 6, 2019 Vašington je u petak objavio sankcije protiv iranske nuklearne elektrane u Bušeru i zabranu izvoza teške vode i daljnjeg obogaćivanja urana. U aprilu je Trampova administracija saopštila da neće obnoviti izuzeća od sankcija kupcima iranske nafte odobrena prošle godine, u skladu sa svojim planom da izvoz nafte iz Islamske Republike svede na nulu. Takođe prošlog meseca, Vašington je formalno proglasio Revolucionarni gardu Irana za terorističku organizaciju. Teheran je odgovorio time što je Centralnu komandu američkih snaga stavio na svoju listu terorista. Ovaj potez kritikovale su evropske zemlje, koje su saopštile da se Teheran pridržava nuklearnog sporazuma koji je Vašington napusito prošle godine. Teheran je reagovao na svaku akciju SAD-a oštrim saopštenjima, osuđujući "razbojništvo" Vašingtona. Zamenik iranskog ministra spoljnih poslova izjavio je u sredu, da ako se dogodi sukob između Revolucionarne garde Irana i snaga Centralne komande SAD-a u Persijskom zalivu, da će Vašington biti odgovoran. U nedelju je Bolton rekao da je odluka da se pošalje "Abraham Linkoln", "odgovor na brojne zabrinjavajuće i eskalacijske indikacije i upozorenja". Izjava je izazvala zabrinutosti, a mnogi navode da Džon Bolton u stvari želi rat s Iranom, dok su neki sugerisali da on pokušava da skrene pažnju sa neuspeha državnog udara u Venecueli.   Last month @JZarif: “It is not a crisis yet but it is a dangerous situation. Accidents, plotted accidents, are possible. I wouldn’t discount the B team plotting an accident anywhere in the region particularly as we get closer to the election.” Bolton on Zarif dubbed “B team”
— Kylie Atwood (@kylieatwood) May 6, 2019 Bolton is going to start a three front war before the week's out, isn't he?
— emptywheel (@emptywheel) May 6, 2019 Pentagon sending a carrier strike group and bomber task force to the Mideast. Security advisor Bolton tonight says: "The United States is not seeking war with the Iranian regime"...but deployment is meant to signal that "any attack...will be met with unrelenting force."
— West Wing Reports (@WestWingReport) May 6, 2019

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.