RT: „Republika Nagorno-Karabah“ više neće postojati – lokalni lider

Izvor: Vostok.rs, 28.Sep.2023, 16:54

RT: „Republika Nagorno-Karabah“ više neće postojati – lokalni lider

 
Vlasti azerbejdžanskog otcepljenog regiona Nagorno-Karabaha objavile su raspuštanje samoproglašene republike nakon što je primirje uz posredovanje Rusije okončalo rasplamsavanje neprijateljstava između Stepanakerta i Bakua.
Samvel Šahramanjan, predsednik nepriznate republike, izdao je u četvrtak ukaz kojim se nalaže „raspuštanje svih državnih institucija i njihovih ogranaka do 1. januara 2024. godine“. „Republika Nagorno-Karabah (Arcah) prestaje da postoji“, navodi se u saopštenju, a prenosi NKR Infocentar. U dokumentu se takođe navodi da stanovnici regiona, uključujući i one koji su izbegli, treba da se „upoznaju sa uslovima reintegracije koje nudi Republika Azerbejdžan“ i da donesu nezavisnu odluku o tome da li će se vratiti u Nagorno-Karabah. Prema dekretu, raspuštanje je „u vezi sa trenutnom teškom vojno-političkom situacijom“ i ima za cilj da obezbedi bezbednost stanovnika Nagorno-Karabaha, uzimajući u obzir sporazum sa Bakuom uz posredovanje Rusije. Ovo poslednje omogućava stanovnicima otcepljenog regiona, uključujući vojno osoblje koje polaže oružje, da slobodno putuju, navodi se u saopštenju. Značajan predsednički dekret stavlja tačku na istoriju nepriznate republike, koja se otcepila od Azerbejdžana u opadanju Sovjetskog Saveza. Bezbednosna situacija u pretežno etnički jermenskom regionu decenijama je obeležena sporadičnim borbama. Region je doživeo veliki rat početkom 1990-ih koji je odneo hiljade života i okončan prekidom vatre 1994. godine. Još jedan veliki sukob dogodio se 2020. godine kada je Baku preuzeo kontrolu nad većim delom regiona, a neprijateljstva su okončana prekidom vatre uz posredovanje Rusije. Aktuelna deklaracija dolazi nakon što je Azerbejdžan pokrenuo „protivterorističke mere lokalne prirode“ u regionu, optužujući Jermeniju da tamo gomila trupe, što Jerevan poriče. Nakon jednodnevnih borbi, Nagorno-Karabah i Baku objavili su prekid vatre. Prema uslovima sporazuma, sve snage koje se bore protiv Azerbejdžana u regionu moraju napustiti svoje borbene položaje i predati svo oružje Bakuu. Sporazum takođe predviđa dijalog o širokom spektru pitanja između predstavnika zajednice Nagorno-Karabaha i Azerbejdžana. Prekid vatre je izazvao masovni egzodus stanovnika Nagorno-Karabaha iz regiona, a jermenske vlasti tvrde da je više od 65.000 ljudi stiglo u zemlju. Ranije ove nedelje, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izrazio je uverenje da će reintegracija Nagorno-Karabaha biti uspešna, obećavajući da će poštovati prava lokalnog stanovništva.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.