RT: Pompeo obećao „teške i brze“ kazne za one koji ne poštuju sankcije prema Iranu

Izvor: Vostok.rs, 05.Nov.2018, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Pompeo obećao „teške i brze“ kazne za one koji ne poštuju sankcije prema Iranu

Izvor: Vostok / RT SAD su ponovo uvele sankcije protiv Irana, usmeravajući se na energetsku, bankarsku i transportnu industriju Islamske Republike. Državni sekretar SAD Majk Pompeo upozorio je na "brzu kaznu" za druge zemlje koje posluju sa Iranom.
Sankcije su danas ponovo uvedene nakon izlaska SAD iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana iz 2015. godine. Multilateralnim sporazumom su ukinute sankcije Iranu u zamenu da obustavi program razvoja nuklearnog oružja. Predsednik Tramp je povukao SAD iz sporazuma u maju, te je naložio uvođenje ekonomskih sankcija.
U.S. government fully re-imposes sanctions on the Iranian regime as part of unprecedented U.S. economic pressure campaign https://t.co/8uzdUQvfNc
— Treasury Department (@USTreasury) November 5, 2018 Sankcije se odnose na 50 iranskih banaka, 200 fizičkih osoba i brodova u iranskom transportnom i energetskom sektoru, kao i na jednu avionsku liniju i 65 aviona. Pored toga, Pompeo je obećao da će uvesti "brzu kaznu" zemljama koje u suprotnosti sa američkim sankcijama posluju sa Iranom. "Obećavam vam", rekao je Pompeo, "da će poslovanje sa Iranom u suprotnosti sa našim sankcijama na kraju biti mnogo bolnije od poslovne odluke povlačenja iz Irana". “Today we are re-imposing all sanctions that were previously lifted under the #Iran nuclear deal. This includes sanctions on energy, banking, shipping, and shipbuilding.” - @SecPompeo pic.twitter.com/lleifimanW
— Department of State (@StateDept) November 5, 2018 Pompeo se pohvalio efektima sankcija na prihode Irana od nafte, za koje je rekao da su smanjeni za više od 2,5 milijardi dolara, s obzirom da su prve sankcije ponovo uvedene u maju. Iako je 20 zemalja već zaustavilo uvoz iranske nafte, SAD će osloboditi osam zemalja, uključujući Kinu, Italiju, Grčku i Južnu Koreju, te omogućiti ovim zemljama da i dalje kupuju iransku naftu. Ovaj izuzetak je bio jedini pomirljivi gest u Pompeovom kratkom i agresivnom saopštenju. Pored upozoravanja drugih zemalja da se ne bave poslovanjem sa Islamskom Republikom, Pompeo je direktno upozorio Teheran da se može "ponašati kao normalna zemlja ili će videti kako se ekonomija ruši". Strategija administracije Trampa, dodao je Pompeo, je da "fundamentalno izmeni ponašanje rukovodstva Islamske republike u Iranu" i da "ubedi režim da napusti svoj trenutni revolucionarni tok". Niko u administraciji SAD-a još nije otvoreno pozvao na promenu režima u Teheranu. Međutim, agresivne sankcije su samo jedan od alata koje Sjedinjene Države koriste kako bi savijale ruku Iranu. U avgustu je Stejt department objavio osnivanje "Iranske akcione grupe", koja će podržati opozicione snage unutar Irana, a savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton je obećao da će SAD učiniti i "druge stvari" kako bi prisilile "masovnu promenu u ponašanju režima". Iranski predsednik Hasan Rohani je obećao da će nastaviti prodaju nafte i uporedio je predsednika Trampa sa bivšim iračkim predsednikom Sadamom Huseinom, protiv kojeg se njegova zemlja borila 1980-ih. "Juče je Sadam bio ispred nas, danas je Tramp ispred nas. Nema razlike. Moramo se odupreti i pobediti ", rekao je on Rohani. "Mi smo u situaciji ekonomskog rata. Suprotstavljamo nasrtljivim neprijateljima. Moramo ustati za pobedu", dodao je on.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.