RT: Pakistan smanjuje diplomatske odnose i obustavlja bilateralnu trgovinu s Indijom

Izvor: Vostok.rs, 07.Avg.2019, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Pakistan smanjuje diplomatske odnose i obustavlja bilateralnu trgovinu s Indijom

Pakistan je objavio da smanjuje diplomatske odnose s Indijom te da obustavlja trgovinu sa susednom zemljom, nazivajući odluku Nju Delhija da ukine autonomni status Kašmira kao "jednostranu i ilegalnu". Pakistan je naglasio da će pitanje Kašmira izneti pred Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, dok je premijer Imran Kan naredio pakistanskoj vojsci da bude u povišenom stepenu borbene gotovosti. Kan je predsedavao sastankom Odbora za nacionalnu bezbednost na kome je takođe odlučeno da se preispitaju svi „bilateralni aranžmani“. Islamabad je takođe saopštio da će indijski izaslanik za Pakistan, Ajai Bisaria, biti proteran iz zemlje u okviru mera reagovanja. Bilateralna trgovina između Indije i Pakistana koja je sada obustavljena iznosila je oko 2,5 milijardi dolara prošle godine. To je otprilike tri procenta ukupne godišnje trgovine Islamabada.
Prime Minister Imran Khan chaired a meeting of NSC. Prime Minister directed that all diplomatic channels be activated to expose the brutal Indian racist regime and human rights violations. He directed Armed Forces to continue vigilance.#StandwithKashmir #Pakistan pic.twitter.com/3nqjcrwUQ3
— Govt of Pakistan (@pid_gov) August 7, 2019 Donji dom parlamenta Indije u utorak je izglasao ukidanje statusa Kašmira kao države, što će sprečiti većinsko muslimansku regiju da donosi sopstveno zakonodavstvo. Indija veruje da je pitanje Kašmira interno. Zemlja će "nastaviti dalje da integriše Džamu i Kašmir u Indiju za mnoge buduće generacije", rekao je u parlamentu ministar unutrašnjih poslova Amit Šah, nazivajući opoziv autonomije Kašmira "istorijskim" trenutkom koji bi trebao biti "napisan zlatnim slovima u indijskoj istoriji".
Ranije u utorak, Imran Kan se obratio vladi u vezi s pitanjem Kašmira, upozorivši da bi potez Nju Delhija mogao dovesti do sukoba u kojem će se Pakistan boriti do kraja. "Niko neće pobediti i to će imati teške posledice po ceo svet", rekao je Kan.     Napetosti su u spornoj himalajskoj regiji su se pojačale od februara, kada je Indija izvela vazdušni napad na teritoriji Pakistana, kao odgovor na napade terorističke grupe iz Pakistana, a što je potom dovelo do vazdušne borbe između aviona dve zemlje. Prošle nedelje, Nju Delhi je saopštio da je sprečio pokušaj "infiltracije" pakistanskih militanata u Kašmir, prilikom čega je došlo do prekograničnih granatiranja i pucnjave između pakistanskih i indijskih snaga. Indija i Pakistan su u sukobu od 1947. godine zbog Kašmira, na koji obe zemlje pretenduju u celosti. Spor je i razlog tri rata između susednih zemalja. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.