RT: Operacija na jugu Gaze neće biti „ništa manje moćna“ nego na severu – IOS

Izvor: Vostok.rs, 03.Dec.2023, 23:46

RT: Operacija na jugu Gaze neće biti „ništa manje moćna“ nego na severu – IOS

 
Kopnena operacija u južnom delu Gaze je već počela i neće biti „ništa manje moćna“ od napada na sever, izjavio je u nedelju načelnik štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IOS) general-pukovnik Herci Halevi.
General je to izjavio kada se susreo sa izraelskim trupama, tvrdeći da „smo juče, danas, ubili komandante bataljona [Hamasa], komandante četa i mnoge operativce“, potvrđujući da je operacija protiv južnog dela palestinske enklave počela u subotu. „Neće biti ništa manje moćna [od operacije u severnoj Gazi], neće imati ništa manje rezultate. Komandanti Hamasa će svuda sretati IOS“, izjavio je Halevi. Izraelska vojska ima „sposobnosti“ da izvede operaciju na „najtemeljniji način“, na isti način kao „snagom i temeljno na severu Pojasa Gaze“, izjavio je general. Paralelno sa operacijom na jugu, IOS će nastaviti sa napadom na severnu Gazu kako bi „produbile dostignuća“ tamo, dodao je on. Primedbe dolaze nakon što su SAD, ključni saveznik Izraela, upozorile zapadni Jerusalim da ne bombarduju neselektivno južni deo enklave, bez uračunavanja civila koji tamo žive, kao i oni koji su tamo pobegli od napada IOS-a na severu. „Ne podržavamo operacije na jugu osim ako ili dok [Izraelci] ne uračunaju sve te dodatne civile – zapravo, sve civile, ali uz napomenu da sada ima još stotine hiljada civila“, izjavio je direktor Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi. Do sada je izraelska operacija u Gazi, izazvana napadom palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra, rezultirala smrću preko 15.200 civila, prema lokalnom ministarstvu zdravlja. Vlasti se muče sa prebrojavanjem tačnog broja žrtava, s obzirom na devastaciju nanetu lokalnom zdravstvenom sistemu, iako procenjuje da su oko 70 odsto žrtava bile žene i deca.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

IDF: Izraelske snage i Hamas vode borbe širom Pojasa Gaze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2023, 07:33

Izraelske kopnene snage sukobljavale su se sa borcima Hamasa širom Pojasa Gaze, saopštila je u izraelska vojska i pružila do sada najjasniju potvrdu da je počela planirana kopnena ofanziva na jugu te palestinske enklave prepunom izbeglica. Istovremeno, palestinska militantna grupa Hamas saopštila...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Galant: Hamas će u južnoj Gazi proći gore nego na severu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2023

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da će sudbina Hamasovih boraca na jugu Pojasa Gaze "biti ista i gora" u odnosu na sudbinu onih na severu enklave.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.