RT: Manje od 50 odsto demokrata želi da se Bajden kandiduje 2024 - anketa

Izvor: Vostok.rs, 23.Apr.2023, 15:26

RT: Manje od 50 odsto demokrata želi da se Bajden kandiduje 2024 - anketa

 Manje od 50 odsto demokrata veruje da bi Džo Bajden trebalo da se kandiduje za Ovalnu sobu za drugi mandat, pokazala je nova anketa. Međutim, većina demokratskih ispitanika rekla je da bi i dalje podržala aktuelnog predsednika ako bude nominovan za predsedničku trku 2024.
Asošiejted pres je u petak objavio rezultate istraživanja koje je sproveo među 1.230 odraslih u periodu od 13. do 17. aprila. Samo 47 odsto demokratskih birača reklo je da želi da se Bajden ponovo kandiduje za predsednika, pri čemu je taj broj znatno manji među mlađom demografijom. Samo 25 odsto ispitanika demokrata mlađih od 45 godina bi ga definitivno podržalo, preneo je AP. Međutim, oko 81 odsto demokrata je reklo da bi bar verovatno glasalo za Bajdena ako bi on dobio nominaciju. Prema istraživanju, dok 78 odsto demokrata odobrava predsednikov učinak, ova brojka je samo 42 odsto među opštom populacijom. Ukupno 56 odsto Amerikanaca reklo je da verovatno neće podržati Bajdena na opštim izborima, pokazalo je istraživanje, dok samo 26 odsto želi da se aktuelni predsednik kandiduje za drugi mandat. Bajdenovo poodmaklo doba – imao bi 82 godine na dan izbora 2024. i 86 na kraju hipotetičkog drugog mandata – među glavnim je problemima koje su demokrate izrazile u anketi. Jedna ispitanica je priznala da, iako joj se sviđa Bajden i ono što je postigao tokom svog mandata, „on je tako star“. Drugi je izrazio zabrinutost da predsedniku možda „nedostaje ažurno znanje o tome šta treba da se uradi“. Bajden je već najstariji predsednik u istoriji SAD. Obraćajući se novinarima prošlog petka tokom posete Irskoj, Bajden je rekao: „Rekao sam vam da je moj plan da se ponovo kandidujem“, dodajući da je „već napravio tu računicu“. Demokrata je obećao da će to "objaviti relativno brzo". U svom izveštaju u petak, AP, pozivajući se na anonimne izvore, tvrdi da bi predsednik to mogao da uradi u utorak, 25. aprila - četiri godine od dana kada je ušao u trku 2020. Lekar Bele kuće Kevin O’Konor proglasio je Bajdena „sposobnim za dužnost“ posle niza medicinskih testova još u februaru. Ako zvanično objavi svoju kandidaturu, vrlo je verovatno da će se Bajden ponovo suočiti sa republikancem Donaldom Trampom 2024. Bivši predsednik se pridružio trci za republikansku nominaciju prošlog novembra. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Polovina demokrata protiv Bajdenove kandidature, ali bi ga podržali na izborima

Izvor: Radio 021, 23.Apr.2023

Manje od 50 odsto pristalica američke Demokratske stranke misli da bi predsednik SAD Džozef Bajden trebalo da se kandiduje za novi mandat na izborima naredne godine.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.