RT: Brazil postavio uslove za proširenje BRIKS-a – Rojters

Izvor: Vostok.rs, 02.Avg.2023, 12:46

RT: Brazil postavio uslove za proširenje BRIKS-a – Rojters

 
Brazil je zabrinut da bi brza ekspanzija BRIKS-a destabilizovala organizaciju i umanjila uloge sadašnjih država članica, izjavili su izvori iz vlade Rojtersu.
„Širenje bi moglo da transformiše blok u nešto drugo“, izjavio je anonimni brazilski zvaničnik, prenela je novinska agencija u sredu. „Pozicija Brazila se odnosila na koheziju grupe i očuvanje našeg prostora u grupi važnih zemalja.“ BRIKS trenutno uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, pri čemu se potonja pridružila prvobitnim članicama 2010. Grupa se oglašava kao protivteža globalnom uticaju Zapada dok svet prelazi na multipolarni politički poredak. Trenutno čini oko 40% svetske populacije i skoro četvrtinu njene ekonomije, i razvija alternative ukorenjenim međunarodnim finansijskim institucijama, kao što su Međunarodni monetarni fond i Svetska banka. Desetine zemalja najavile su svoje interesovanje za pridruživanje BRIKS-u, pri čemu je Bolivija to učinila u ponedeljak, a 22 su se zvanično prijavile za članstvo. Sadašnji članovi raspravljaju o tome koje formalne kriterijume bi kandidati trebalo da ispune, u nadi da će moći da postignu konsenzus na vreme za predstojeći samit lidera u Johanesburgu 20. i 22. avgusta. Kina i Rusija su izrazile podršku proširenju organizacije, a Južna Afrika podržava taj potez pod uslovom da se pravila pažljivo razmotre. Indija „ima određene rezerve“, ali je u velikoj meri odustala od prethodnog oklevanja, navodi Rojters, ostavljajući Brazil kao „glavnog držača“. „Brazil će morati da popusti u nekom trenutku jer smo realni i nije u našoj prirodi da blokiramo stvari“, izjavio je brazilski zvaničnik agenciji. „Ali to neće biti dobro za nas.“ Brazilija se zalaže za postepeni rast kako bi se održala regionalna ravnoteža i zadržale glavne uloge za pet sadašnjih članica, objasnili su izvori.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.