Postoje razlike među članicama BRIKS-a u vezi sa potencijalnim širenjem grupe — Kremlj

Izvor: Vostok.rs, 01.Avg.2023, 17:44

Postoje razlike među članicama BRIKS-a u vezi sa potencijalnim širenjem grupe — Kremlj

 
Tema proširenja BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) je „pri vrhu dnevnog reda” i o njoj će se razgovarati na predstojećem samitu BRIKS-a, iako među državama članicama grupe postoje nijanse u mišljenjima u vezi širenja, izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Zaista, tema proširenja BRIKS-a je pri vrhu dnevnog reda, uključujući i dnevni red predstojećeg samita. Ovo je veoma važna tema jer vidimo da sve više zemalja daje izjave o svojoj nameri da se pridruži ovoj grupi. U okviru BRIKS-a među članicama postoje određene nijanse mišljenja na temu proširenja i o svim razlikama će se svakako razgovarati tokom predstojećeg samita“, izjavio je on, komentarišući izveštaj Blumberga, pozivajući se na izvore, da se Indija i Brazil navodno odupiru pozivima Kine za brzo širenje BRIKS-a. Zvaničnik Kremlja je dodao da će pitanja vezana za proširenje BRIKS-a biti određena tokom samita, pošto će „šefovi država govoriti o svom stavu“. „Sve u svemu, ovako [visok nivo] interesovanja za grupu BRIKS ukazuje na veliki potencijal i rastući autoritet asocijacije, i, što je najvažnije, na praktičnu prirodu grupe“, zaključio je on. Očekuje se da će na samitu BRIKS-a, koji će biti održan u Johanesburgu, u Južnoj Africi, od 22. do 24. avgusta, biti razmotrene zvanične prijave koje su podnele brojne države za pridruživanje grupi.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: Brazil postavio uslove za proširenje BRIKS-a – Rojters

Izvor: Vostok.rs, 02.Avg.2023, 12:46

 . Brazil je zabrinut da bi brza ekspanzija BRIKS-a destabilizovala organizaciju i umanjila uloge sadašnjih država članica, izjavili su izvori iz vlade Rojtersu.. „Širenje bi moglo da transformiše blok u nešto drugo“, izjavio je anonimni brazilski zvaničnik, prenela je novinska agencija...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.