RT: Australija raskinula ugovor o zakupu zgrade za rusku ambasadu

Izvor: Vostok.rs, 17.Avg.2022, 15:19

RT: Australija raskinula ugovor o zakupu zgrade za rusku ambasadu

Australija je raskinula ugovor o zakupu za novu rusku ambasadu u Kanberi, saopštila je Nacionalna uprava za kapital (NCA). Rusiji je dato 20 dana da napusti "premium lokaciju" u Jaralumli, nedaleko od australijskog parlamenta, navodi se u saopštenju NCA. Ruska ambasada u Australiji trenutno se nalazi u predgrađu australijske prestonice Grifit, ali je bilo planova da se preseli u Jaralumlu, gde su smeštena diplomatska predgrađa nekih drugih zemalja. "Nacionalna agencija za zaštitu životne sredine podržava politiku \'Koristi ili izgubi\'", rekla je Seli Barns, direktor agencije koja nadgleda planiranje i razvoj glavnog grada, objašnjavajući raskid ugovora o zakupu. Ona je optužila Moskvu da ne pokazuje spremnost da razvija lokaciju u Jaralumli, što joj je odobreno još 2008. godine. Prema NCA, sva odobrenja za objekat su izdata 2011. godine, te da se Rusija obavezala da će završiti izgradnju kompleksa u naredne tri godine. „Dok su početni radovi počeli, dotični blok već dugi niz godina stoji kao gradilište sa nedovršenom izgradnjom“, navela je Barns. „Nezavršeni radovi koji su u toku narušavaju ukupnu estetiku, značaj i dostojanstvo prostora rezervisanog za diplomatska predstavništva i strana predstavništva u glavnom gradu zemlje“, dodala je ona. Kako se navodi, kada lokacija bude očišćena, ona će biti vraćena u fond zemljišta koji je dostupan za diplomatske svrhe u Kanberi, te da će druge zemlje moći da podnesu zahteve za korišćenje. „Ruska Federacija može u budućnosti da podnese novu prijavu koju će NCA pregledati i proceniti u skladu sa tim“, saopštila je agencija. Tenzije između Rusije i Australije su porasle od početka sukoba u Ukrajini, u kojem Kanbera podržava Kijev.   Vlasti Australije pridružile su se međunarodnim sankcijama protiv Moskve, dok su Ukrajini obezbedile oklopna vozila i drugu vojnu opremu u vrednosti od 390 miliona dolara. Tokom prošlomesečne posete Kijevu, australijski premijer Entoni Albanez izjavio je da je njegova zemlja daje „najveći doprinos zemlji koja nije članica NATO-a“.   U četvrtak je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu osudio pakt AUKUS između SAD-a, Velike Britanije i Australije koji ima za cilj da naoruža Kanberu flotom podmornica na nuklearni pogon, rekavši da bi to moglo da „detonira“ ceo azijsko-pacifički region.   „Sprovođenje ovog plana imaće dubok negativan uticaj na globalnu i regionalnu bezbednost i stvoriti okruženje za podrivanje Ugovora o neširenju nuklearnog oružja“, upozorio je Šojgu.  
Izvor: RT Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.