Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Mar.2016, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REM: Bez diskriminacije stranaka u medijima za vreme izborne kampanje

Elektronski mediji moraju tokom predizborne kampanje da se ponašaju jednako prema svim političkim strankama i ako odluče da prenose stranačke skupove jedne stranke, to moraju da urade i za ostale.

Generalni sekretar Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Nenad Janković izjavio je agenciji Beta da će stranački skupovi moći da se emituju u redovnim ili vanrednim informativnim emisijama sa oznakom predizborne kampanje, bez naknade.

"Ako se prenosi skup jedne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << stranke onda moraju da se prenose i skupovi ostalih stranaka, i to bez naknade. Ne sme da bude diskriminacije", rekao je Janković.

Kako je naveo, plaćenih termina će biti samo u sklopu reklama koje televizijske kuće mogu da emituju 12 minuta u sklopu jednog sata.

"Biće plaćenih termina, ali ne ekstra vreme od pola sata ili sat, koje bi se prodavalo političkim partijama kao ranije, moguće je jedino da televizije svoje komercijalno vreme od 12 minuta prodaju političkim strankama", rekao je Janković.

On je naveo i da mnoge televizije imaju ugovore sa velikim kućama koje moraju da ispune, pa je mala verovatnoća da će svih 12 minuta biti iskorišćeno za reklamiranje političkih stranaka.

Janković je kazao da su pravila za emitere razrađena Pravilnikom o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje, koji je usvojen još u junu prošle godine, i samo je razrada onoga što je već propisano Zakonom o elektronskim medijima.

"Pravilnikom ništa više nije propisano, a ni gore nego što to predviđa zakon. Pravilnik je samo razrađen zakon po segmentima da bi pružaoci medijskih usluga znali kako da se ponašaju", rekao je Janković.

Pravilnikom je pored navedenog propisano i da se predizborni program ne sme emitovati u toku i najmanje deset minuta pre ili nakon emitovanja dečije emisije, odnosno emisije namenjene maloletnicima, kao ni 48 časova pre dana održavanja izbora i na dan održavanja izbora do zatvaranja biračkih mesta.

Zabranjeno je prikriveno emitovati predizborni program u vidu informativnog ili druge vrste programa.

Tokom predizborne kampanje zabranjeno je emitovanje igranih, dokumentarnih, zabavnih ili sličnih programskih sadržaja u kojima se pojavljuje funkcioner ili istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat.

Funkcioner ili istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat ne sme se tokom predizborne kampanje pojaviti u programu kao voditelj, spiker, reporter ili u drugom sličnom svojstvu, bez obzira na prirodu programskog sadržaja, utvrđeno je pravilnikom.

Vanredni parlamentarni izbori zakazani su za 24. april. Istog dana biće održani pokrajinski i lokalni izbori.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.