RADOVAN KARADŽIĆ OTVORENO: Ovo je jedini pravi razlog zbog koga je počeo rat u bivšoj Jugi (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 04.Maj.2017, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RADOVAN KARADŽIĆ OTVORENO: Ovo je jedini pravi razlog zbog koga je počeo rat u bivšoj Jugi (FOTO)

Iako je Radovan Karadžić prvostepenom presudom osuđen na 40 godina zatvora, trenutno se nada da će sudsko veće Haškog tribunala po drugostepenoj presudi detaljno razmotriti prigovore njegovih advokata i doneti presudu da nije kriv!

On u drugom delu intervjua datog Večernjim novostima priča o političkim previranjima u Evropi danas, raspadu SFRJ, kravarenju Bosne i njegovom značaju za srpstvo u Republici Srpskoj.

Koje okolnosti su, po vašem mišljenju, dovele do razaranja >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << SFRJ i kako ocenjujete svoju ulogu u tim događajima?

- Klica raspada Jugoslavije postojala je od početka, u samom semenu iz koga je iznikla. Kod svih južnoslovenskih naroda postojale su i panslovenske i jugoslovenske ideje, ali, izgleda, s različitim nadama i očekivanjima. Tragajući za korenima žalosno srpsko-hrvatskih odnosa, lako sam zaključio da na to nisu uticali ni Karađorđevići ni Obrenovići, ni Miloševići, a najmanje Karadžići, jer je osnovu mržnje prema Srbima postavio Ante Starčević mnogo ranije.

Foto: Profimedia/Ferrari

- Iako od srpske majke, Starčević je predlagao najbestijalnije postupke protiv Srba, i oni su se zaista i desili. Zašto? Otkud tolika mržnja prema ujčevini? Da li su se tetke potajno borile za njegovu dušu, pa je pritom zagadila neshvatljivom mržnjom? Koreni leže u činjenici da je Krajina bila austrijska (kasnije austro-ugarska) teritorija, a nikad hrvatska!

Mnogi vas u RS smatraju čovekom koji je sačuvao Srpstvo...

- Šta je sačuvalo Srbe, da se svi ne isturče i ne nestanu kao biće? Bez sumnje, to su bile vera i kultura, sačuvane uz gusle i u narodnoj epici. Veru su čuvale žene, majke i bake, a kulturu junaci o kojima se moglo pevati uz gusle. Zajedno, sačuvali su biće srpskog naroda do današnjih dana.

Dan rođenja RS 9. januar 1992. godine i danas pali vatre u Bosni?

- Za nas je najveće iznenađenje predsrtavljalo formiranje SRJ bez dogovora sa nama i bez našeg znanja. Savezna država i njeni organi su bili dužni da nas zaštite, jer mi nismo hteli da napustimo Jugoslaviju, ali nakon te njihove odluke morao sam da predložim narodu sledeću prihvatljivu varijantu.

* Ceo intervju možete pročitati u današnjem izdanju Večernjh Novosti!

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Karadžić: Iznijeli smo dovoljno dokaza za oslobađajuću presudu

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Maj.2017

HAG - Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić rekao je da očekuje da će Haški tribunal detaljno razmotriti prigovore njegovog advokatskog tima na prvostepenu presudu, kojom je osuđen na 40 godina zatvora i bolje procijeniti njegovu ulogu u ratu u BiH..."Nisam kriv i mislim da sam iznio...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.