Psorijaza: Uz biološku terapiju moguće sprečiti progresiju bolesti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2020, 14:11

Psorijaza: Uz biološku terapiju moguće sprečiti progresiju bolesti

Uz biološku terapiju za lečenje psorijaze, koja se nalazi na pozitivnoj listi lekova od prošle godine, moguće je sprečiti progresiju bolesti i imati čistu ili skoro čistu kožu, ocenili su lekari, saopšteno je danas.

Pravo na biološku terapiju, koja utiče na povlačenje simptoma i zaustavlja progresiju bolesti, imaju svi pacijenti sa umerenim i težim oblikom psorijaze, odnosno oni kojima je ovom bolešću zahvaćeno više od 10 odsto površine kože.

Načelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << funkcijske dijagnostike Klinike za kožne i polne bolesti na Vojnomedicinskoj akademiji Željko Mijušković rekao je da psorijaza može zahvatiti zglobove, kosti, kardiovaskularni sistem ili biti udružena sa metaboličkim sindromom.

On je naveo da statistika kaže da kod četiri od 10 osoba sa psorijazom postoji mogućnost razvijanja težeg oblika ove bolesti, a ukoliko su promene na koži praćene bolom u zglobovima, to može biti znak da se razvio psorijazni artritis.

Specijalista dermatovenerologije u Klinici za dermatovenerologiju KC Niš Danica Tiodorović objasnila je da se biološka terapija daje potkožnom injekcijom, a da pacijenti osećaju brzo poboljšanje simptoma, uključujući i povlačenje promena na koži.

Prema njenim rečima, biološka terapija je trenutno najefikasnija opcija za terapiju umerenog do teškog oblika psorijaze i može se primenjivati u dužem vremeskom periodu zbog niskog rizika od razvoja neželjenih dejstava.

U Srbiji oko 140.000 ljudi boluje od psorijaze.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.