Psiholozi iz Kikinde se priključili onlajn podršci građanima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2020, 17:16

Psiholozi iz Kikinde se priključili onlajn podršci građanima

Po preporuci Udruženja psihoterapeuta Srbije, kikindski Centar za podršku porodici, lični razvoj i humano društvo "Poveži se", priključio se akciji besplatne "online" podrške za sve ljude tokom vanrednog stanja. Tako Kikinđani, ali i ljudi iz svih krajeva naše države, preko aplikacija mogu da razgovaraju sa psihologom o svim problemima i poteškoćama, koji ih muče tokom perioda izolacije.

Socijalno distanciranje, ograničena ili potpuna zabrana izlaska, kao i čekanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u redovima, u čoveku mogu da izazovu različite emocije. Sada je teško organizovati vreme i obaveze, koje drugačije ispunjavamo. Zato je Udruženje psihoterapeuta Srbije došlo na ideju da se, sopstvenim kapacitetima, pridruži jednom drugačijem vidu volontiranja.

"Zbog toga je ljudima pružena mogućnost da se besplatno, putem različitih aplikacija poput vajbera, mesindžera, skajpa, kao i onlajk čet, obrate za sve vrste pomoći koji su im potrebni u ovoj novonastalnoj situaciji", kaže Tatjana Tanović, psihološkinja.

Pomenutoj akciji besplatne psihološke podrške priključio se i kikindski Centar "Poveži se". Kako psiholozi naglašavaju, građani na ovaj način mogu da iskažu šta ih muči i da uz stručnu pomoć dođu do rešenja.

"Mentalno zdravlje je neodvojivi deo celokupnog ljudskog zdravlja. Volim da kažem da kao što odemo kod zubara, pitamo za pomoć i tada bol bude otklonjena, tako i poseta psihologu, psihoterapeutu ili nekom iz slične struke, može da donese rasterećenje i olakšanje", kaže Tanovićeva.

Stručnjaci su posebno apelovali na ljude da dobro paze ko su im izvori novih informacija, kao i koje će informacije deliti na društvenim mrežama.

"Nekako da budu kritički otvoreni prema tim informacijama, pa tek onda da odluče da li će ih podeliti ili ne. Na taj način mogu da doprinesu širenju panike, koja je zaista nepotrebna", zaključuje ona.

Naša sagovornica napominje da nas aktuelna situacije ne obeshrabri, jer će i ova kriza proći. Savetuje da se okrenemo porodici i hobijima, za koje do sada možda nismo imali dovoljno vremena. Ipak, ukoliko se osetimo potišteno, lepo je znati da imamo adresu na kojoj možemo potražiti podršku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.