Propao skup na Brdu kod Kranja

Izvor: Glas javnosti, 21.Mar.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propao skup na Brdu kod Kranja

BRDO KOD KRANJA - Skup lidera zapadnog Balkana ostao je juče u potpunoj senci nedolaska predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika Saveta Evrope Hermana Van Rompeja! O tome govori činjenica da je sastanak okončan 45 minuta ranije, odmah pošto je plenarno zasedanje napustio evropski komesar za proširenje Štefan File, kao i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić.

Slovenačka državna >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << agencija navela je da su Van Rompej i predsedavajući EU, Španac Migel Anhel Moratinos saopštili da neće prisustvovati sastanku jer na njega ne dolaze lideri svih zemalja u regionu.

Konferencija je završena usvajanjem zajedničke deklaracije u kojoj se apeluje na jačanje saradnje zemalja regiona, čiji je zajednički cilj ulazak u Evropsku uniju. Premijer Slovenije Borut Pahor, koji je sa hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor bio organizator ovog skupa, istakao je na konferenciji za novinare da je sastanak bio uspešan, jer je učinjen napredak u razumevanju učesnika. Pahor je podsetio na hrvatsko- slovenačke pregovore o graničnom sporu u kojima su, kako je rekao, Jadranka Kosor i on "ponekad u večernjim satima imali samo poverenje".

Ipak, premijeri Pahor i Kosor propustili su da kažu novinarima zbog čega je komesar File napustio plenarnu sednicu. Srbija nije imala predstavnika na Brdu kod Kranja, jer organizatori nisu prihvatili predlog zvaničnog Beograda da Kosovo i Metohija na konferenciji bude predstavljeno u skladu sa rezolucijom UN 1244, što znači kao Kosovo-Unmik (misija Ujedinjenih nacija u pokrajini), a ne kao država koja je jednostrano proglasila nezavisnost.

Jeremić: Nepristojni pritisci

"Neki pritisci su bili čak i javni, neki od njih su bili, mogu da kažem, s one strane pristojnosti, ali mi imamo svoju jasnu poziciju od koje ne možemo da odustanemo - rekao je Vuk Jeremić i dodao da će Srbija nastaviti regionalnu saradnju. "Mi želimo najbolje moguće odnose sa svim susedima, ali Kosovo nije i neće biti naš sused. Kosovo je sastavni deo Srbije", rekao je Jeremić.

AP: Izostao ključni igrač - Srbija

Strani mediji su u izveštajima sa skupa balkanskih lidera istakli izostanak predsednika Srbije Borisa Tadića.

- Samit koji je trebalo da pokaže da su balkanske države konačno prevazišle neprijateljstva iz prošlosti, dokazao je suprotno, budući da je ključni regionalni igrač - Srbija - odbila da učestvuje - navodi agencija AP.

Agencija Frans pres navodi da je konferencija trebalo da bude samit EU-Balkan, "ali je u poslednjem trenutku svedena na rang regionalne konferencije", zbog nedolaska Tadića i Van Rompeja.

Jedino sto Kranj uspesno proizvidi su kranjske kobasice, bolje da ostanu na tome i da se vise ne blamiraju.

A nije izgledalo da ce tako malo brdo kod Kranja da napravi toliko sranja.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.