Propao pokušaj da se sakupe potpisi za sednicu o Kosovu

Izvor: Blic, 28.Jul.2011, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propao pokušaj da se sakupe potpisi za sednicu o Kosovu

Poslanici opozicije koji su tražili zakazivanje sednice o Kosovu nisu danas uspeli da prikupe dovoljan broj potpisa za tu inicijativu, a Srpska radikalna stranka optužila je svog nekadašnjeg kolegu iz Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića da je ponovo učinio ustupak vladajućoj koaliciji.

SNS je nudio potpise svojih poslanika, ali to nije bilo prihvatljivo za SRS, stranku iz koje su se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 2008. izdvojili naprednjaci. Radikali odbijaju bilo kakvu saradnju sa naprednjacima, koje optužuju za izdaju i otimanje poslaničkih mandata.

SRS je računao na potpise Demokratske stranke Srbije, koja takođe tri dana traži vanrednu sednicu, i na potpise poslanika Nove Srbije, koalicionog partnera SNS-a.

U SRS-u su naveli da nema potrebe da se još neko priključuje inicijativi jer nije potrebno da postoji više potpisa nego što Poslovnik propisuje.

Šef poslaničke grupe NS-a Velimir Ilić rekao je novinarima da je ta stranka radikalima predala potpise poslanika NS-a i SNS-a i da bi bilo "nezgodno" da su predali samo svoje, a ne i potpise SNS-a, svog koalicionog partnera.

Šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorović kazao je novinarima da su radikali jutros dobili obećanje da će poslanici NS-a potpisati inicijativu za zakazivanje sednice o Kosovu, ali da se to nije dogodilo.

Za sazivanje sednice o Kosovu potrebno je skupiti 84 potpisa poslanika. SRS i Demokratska stranka Srbije zajedno imaju 77 poslanika.

Todorović je ocenio da poslanici NS nisu bili spremni da daju potpise verovatno zato što su se dogovorili sa svojim koalicionim partnerom SNS-om i istakao da su na taj način omogućili vladjućoj koaliciji i vladi da se ne održi sednica.

"Na ovaj način je Tomislav Nikolić je ponovo pomogao vladajućoj koaliciji. Ako je u pitanju suština, a to je da se održi sednica, bespredmetno je da postoji više potpisa nego što Poslovnik zahteva. Sa NS-om bi imali dovoljan broj potpisa. Ovo je jedan od najvećih ustupaka SNS-a vladajućoj koaliciji", kazao je Todorović i dodao da SRS nije ni zvala SNS da podrži inicijativu.

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić rekao je da najveću odgovornost što Skupština Srbije neće raspravljati o Kosovu snosi vladajuća koalicija i da je obaveza vlade da podnese izvestaj o stanju na Kosovu i da o tome parlament raspravlja.

Lider NS-a Velimir Ilić rekao je novinarima da je ta stranka radikalima predala potpise poslanika NS-a i SNS-a i da su pristali da Dragan Todorović bude ovlašćeni predstavnik u raspravi. On je ocenio da pitanje Kosova ne bi trebalo politizovati i da bi bilo najbolje da su se svi poslanici kojima je stalo do pokrajine pridružili inicijativi.

Povezane vesti: Koštunica: Hitno sazvati sednicu skupštine o Kosovu Poslanici DSS i SRS napustili sednicu parlamenta SRS traži sednicu o Kosovu Nikolić ponovo u Skupštini Srbije Nikolić: Podržaćemo izmene zakona uz uslov
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.