Priština ojačala u Štrpcu, priprema se za sever Kosova

Izvor: Politika, Tanjug, Fonet, 15.Jan.2010, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština ojačala u Štrpcu, priprema se za sever Kosova

Uznemirenje među Srbima, lokalni funkcioneri traže hitnu diplomatsku akciju Beograda

Predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović potvrdio je da je rukovodstvo opštine izabrano nakon izbora koje je organizovala Priština juče nasilno ušlo u opštinsku zgradu, promenivši brave i izbacivši svu dokumentaciju srpske opštine na hodnike. „Pri pokušaju naših radnika da uđu u svoje kancelarije fizički je napadnut potpredsednik opštine Ivica Ivković, ali on je dobro”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rekao je Mihajlović za Radio KiM.

Portparol gradonačelnika izabranog na kosovskim izborima Dalibor Jeftić je, međutim, rekao da su zauzete samo kancelarija predsednika i njegovih pomoćnika. „Sve ostalo funkcioniše normalno. Srpska opština radi, servis građana je tu”, rekao je Jeftić negirajući da je juče ujutro bilo incidenata ili da je dokumentacija izbačena iz kancelarija. On tvrdi da su predstavnici opštine izabrani na izborima koje je organizovala Vlada Srbije odbijali sve predloge o mirnom preuzimanju prostorija.

Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić ocenio je da je preuzimanje prostorija „priprema za severni deo Kosova”. On smatra da će „Srbija kao država morati da promeni svoju politiku posle ovih događaja”. Samardžić je u izjavi za Tanjug istakao da još više uznemirava „nemo prisustvo Kfora, pre svega međunarodne zajednice i predstavnika Euleksa, što nameće pitanje da li Srbi na Kosmetu imaju uopšte zaštitu, ne samo u Štrpcu, nego i na celoj teritoriji pokrajine”.

U Štrpcu su posle kosovskih lokalnih izbora vlast formirali Samostalna liberalna stranka (SLS) i Demokratska partija Kosova Hašima Tačija. Za predsednika opštine izabran je Bratislav Nikolić. U Štrpcu Srbi čine 70 odsto populacije.

Načelnik Kosovskomitrovičkog okruga Radenko Nedeljković i predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović kažu da Beograd mora hitno da krene u diplomatsku ofanzivu kako bi se osujetili planovi o rušenju struktura lokalnih vlasti uspostavljenih na izborima koje je organizovala Vlada Srbije.

Oni smatraju da su lokalni izbori u organizaciji Prištine u severnom delu Kosovske Mitrovice koji bi trebalo da se održe polovinom godine, kao i ponovljeni izbori u ostale tri opštine na severu, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, način da se uvedu zakoni Kosova na severu i eliminišu srpske institucije.

Nedeljković kaže da je međunarodna zajednica svesna da se problem na severu ili bilo gde na Kosovu u srpskim sredinama ne može rešiti silom.

„Građani neće prihvatiti da im se oduzme teritorija, koja je pod ingerencijom Srbije, mada nikada kao sada nije postojala ovakva realna opasnost od represivnih metoda koje bi mogla da sprovede međunarodna zajednica u sinhronizaciji sa privremenim kosovskim institucijama”, kaže Ivanović.

B. Radomirović – B. Mitrinović

-----------------------------------------------------------

Bogdanović: EU partner dok je statusno neutralna

Najava šefa Međunarodne kancelarije i izaslanika EU za Kosovo Pitera Fejta da je u pripremi strategija integracije severa Kosova u prištinske institucije izazvala je među Srbima burne reakcije. Dodatno uznemirenje prouzrokovala je i činjenica da je o neutralisanju „paralelnih institucija” pre dva dana govorio šef Euleksa Iv de Kermabon povodom reizbora srpskih sudija, ali i najviši komandanti NATO-a i Kfora.

Ministar za KiM Goran Bogdanović je u pisanoj izjavi saopštio da će misija EU biti pouzdan partner dok god bude statusno neutralna. „Ukoliko se ta pozicija ne poštuje, ne može se očekivati ni da mi sedimo skrštenih ruku”, naveo je Bogdanović. On je upozorio da se ništa dobro neće postići „ako neko misli da umesto dijalogom svaku rigidnost Prištine može da kompenzuje pritiscima na Beograd”.

B. M.

[objavljeno: 16/01/2010]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Dve vlasti u Štrpcu

Izvor: RTS, 16.Jan.2010, 20:40

Srpska zajednica u Štrpcu podeljena je posle lokalnih izbora koje je u novembru organizovala Priština. Rukovodstvo opštine je duplirano, jer već postoji vlast izabrana na izborima pod patronatom Vlade Srbije. Otuda i sukob oko toga ko će biti u zgradi opštine. ..U južnoj srpskoj pokrajini, ni...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.