Prinudna uprava juče preuzela Zemun u 06.45

Izvor: Politika, Tanjug, 17.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prinudna uprava juče preuzela Zemun u 06.45

Predsednik Privremenog veća Zoran Stanković (DS) u Opštinu Zemun ušao pozvonivši na vrata. – Radikali neće da napuste zgradu

Zdravko Stanković (DS), predsednik Privremenog veća, juče je tačno u 6.45 pozvonio na vrata zgrade Opštine Zemun. Otvorio mu je čuvar i uredno ga upisao u knjigu posetilaca. Stanković je potom ušao u službene prostorije predsednika opštine. Odbornika i simpatizera radikala, koji su prethodnih dana odbijali da napuste prostorije, opštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nije bilo. Njih dvadesetak pojavilo se nešto posle osam sati, kada su pokušali na silu da uđu u prostorije predsednika opštine. Pozvana je policija koja je blokirala sve prilaze prvom spratu, na kojem je predsednička kancelarija. Ulaz u zgradu opštine nije bio blokiran, tako da su građani normalno mogli da obavljaju svoje poslove.

Privremeno veće, sastavljeno od članova DS, G17 plus, DSS, LDP i SPS–PUPS, upravljaće opštinom do lokalnih izbora, koje bi prema odredbama gradskog statuta, predsednik Skupštine Beograda trebalo da raspiše najkasnije do 5. maja. Predstavnici odborničkih grupa SRS-a i koalicije DSS–NS u Skupštini Beograda i Opštini Zemun predali su Vladi Srbije zahtev za donošenje rešenja o obustavi izvršenja odluke o raspuštanju zemunske opštine i obrazovanju privremenog organa.

U međuvremenu su za članove Privremenog veća izabrani, pored Stankovića, i Vlada Senović (G17 plus), Duško Tarbuk (DSS), Dragiša Blanuša (LDP) i Slavko Došenović (SPS–PUPS).

Stanković je potom na konferenciji za novinare u zgradi opštine rekao da će privremeni organ uraditi sve što je u interesu Zemunaca.

„Prinudna uprava radiće u fer i demokratskoj atmosferi. Službenici koji profesionalno budu obavljali svoj posao ne moraju da se boje za radna mesta. Očekujem da će oni dobiti drugi deo plate i da će ponovo moći da se zakonski koristi opštinski pečat. Stvar policije je koliko će dugo ostati u zgradi”, naglasio je Stanković.

Bivši predsednik Opštine Zemun Slavko Jerković, međutim, tvrdi da će radikali ostati u zgradi Opštine Zemun dok ne dobiju odluku Ustavnog suda o ustavnosti člana 94. Statuta Beograda na osnovu kojeg je zemunska opština i raspuštena. On je jučerašnje događaje okarakterisao kao „demonstraciju sile Demokratske stranke”.

„Vrata kabineta predsednika opštine su obijena, jer je ključ imala samo moja sekretarica i niko drugi. Nije tačno da su predstavnici privremene uprave u opštinu ušli rano ujutru već su došli u noći između ponedeljka i utorka”, rekao je Jerković.

Nemanja Šarović, predsednik beogradskog odbora SRS-a, podsetio je da su radikali još 26. novembra 2008. godine podneli zahtev Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti člana 94. Statuta Beograda, po kojem je usvojena odluka o privremenoj upravi i dodao da „ćutanje državnih organa znači da je ta stranka u pravu”.

Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda Srbije, međutim, kaže za „Politiku” da raspisivanje i održavanje izbora u ovoj beogradskoj opštini ne može da zavisi od odluke Ustavnog suda.

– Ukoliko bi Ustavni sud i ocenio da taj član Statuta nije ustavan, u šta sumnjam, ta bi odluka delovala tek od dana objavljivanja. To znači da je sve što je do tada urađeno na osnovu postojećeg Statuta urađeno zakonito, jer drugi propis nije postojao. Ali to bi značilo i da bi Statut, ako ga je Ustavni sud ocenio neustavnim, trebalo menjati i ukladiti sa Ustavom – kaže Ivošević.

-----------------------------------------------------------

DSS ne učestvuje

Odbornik koalicije DSS–NS Andreja Mladenović kazao je da je situaciju u Zemunu neophodno vratiti u legalne tokove. On je naveo da je vlada najodgovornija u ovom trenutku da zaustavi eskaliranje situacije u Skupštini opštine Zemun.

„Vlada prema Zakonu o vladi ima mogućnosti i zakonske obaveze da suspenduje određene odluke i mere lokalne samouprave ukoliko ona krši druge zakonske propise i ustavne norme”, rekao je Mladenović.

Andreja Mladenović je dodao da, iako je DSS dao predstavnika u privremenom organu Opštine Zemun, on neće učestvovati u njegovom radu.

D. S – M. R. P.

[objavljeno: 18/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.