Privremena uprava u Zemunu

Izvor: RTS, 17.Mar.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privremena uprava u Zemunu

Održana konstitutivna sednica Privremenog veća opštine Zemun. Privremeno veće usvojilo budžet za 2009. godinu. Članovi tog veća ušli jutros u opštinu. SRS i DSS-NS urgiraju da se ukine odluka obrazovanju privremenog organa uprave u Zemunu. Policija na prvom spratu opštine. Radikali će ostati do daljnjeg u opštini Zemun, poručuje bivši predsednik Slavko Jerković.

U opštini Zemun konstituisano je Privremeno veće koje će rukovoditi Opštinskom upravom do izbora u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << toj opštini. Na prvoj sednici usvojen je poslovnik o radu, a privremeni organi uprave obavljaće tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti Skupštine opštine.

Privremeno petočlano veće sastavljeno je od predsednika Zdravka Stankovića (DS) i četiri člana - Vlade Senovića (G17 plus), Duška Tarbuka (DS), Dragiše Blanuše (LDP) i Slavka Došenovića (SPS-PUPS).

Predstavnici Privremene uprave opštine Zemun ušli su jutros u 6.45 časova u zgradu opštine, sa rešenjem Skupštine grada Beograda o raspuštanju te opštine, izjavio je Tanjugu predsednik Privremene uprave Zdravko Stanković.

Privremeno veće opštine Zemun usvojilo je na današnjoj sednici budžet za 2009. godinu te opštine, koji iznosi 827 miliona dinara, izjavio je predsednik tog organa Zoran Stanković.

Stanković je rekao da je na toj sednici, koja je održana ubrzo posle konstitutivne sednice, na kojoj je obrazovano Privremeno veće i usvojen Poslovnik o radu, za sekretara tog tela opštine Zemun izabran Vlada Novicki.

Stanković je ponovio da je jedina namera radikala "da uzurpiraju opštinu Zemun i ugroze normalan život građana".

SRS-a i DSS-NS zahtevaju poništenje odluke 

Odbornici Srpske radikalne stranke i koalicije Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija u Skupštini grada Beograda i u Skupštini opštine Zemun predali su u Vladi Srbije Urgenciju na svoj zahtev da se ukine odluka o raspuštanju Skupštine opštine Zemun.

Šef odborničke grupe SRS u Skupštini Beograda Nemanja Šarović rekao je novinarima da je još 10. marta predat Vladi takav zahtev i da je danas predata Urgencija po tom zahtevu, upućena premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću.

"Ustavnom sudu, kao jedinom ovlašćenom za ocenu ustavnosti akata, podneli smo zahtev još 26. novembra 2008. godine, a zahtev je predat i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Očigledno je ćutanje državnih organa što znači da su SRS i DSS-NS apsolutno u pravu", ocenio je Šarović.

Šef odbornika radikala rekao je da će te stranke nastaviti da insistiraju na mirnom rešenju situacije u Zemunu i istakao da se nasilje, poput noćašnjeg kad su u zgradu opštine upali privremeni organi, ne može tolerisati.

Odbornik koalicije DSS-NS Andreja Mladenović rekao je novinarima ispred Vlade da je situaciju u Zemunu neophodno vratiti u legalne tokove.

"Današnja Urgencija Vladi ide u tom smeru. Mi smo i nakon gradske sednice na kojoj je odlučeno o raspuštanju te opštine tražili da nadležni preduzmu mere i zaustave dalje kršenje zakona i Statuta grada Beograda", naveo je Mladenović.

Vlada je najodgovrnija u ovom trenutku da zaustavi dalje eskaliranje situacije u Skupštini opštine Zemun, smatra Mladenović.

"Vlada prema Zakonu o vladi ima mogućnosti i zakonske obaveze da suspenduje određene odluke i mere lokalne samouprave ukoliko ona krši druge zakonske propise i utavne norme.

Radikali ne prihvataju privremenu upravu

Bivši predsednik opštine Zemun Slavko Jerković poručio je da će radikali do daljnjeg ostati u toj opštini i da će postupati u skladu sa odlukom Ustavnog suda koju još uvek čekaju.

Jerković je novinarima u opštini Zemun, posle konstutisanja Privremenog veća te opštine, rekao da su današnja dešavanja u  opštini Zemun "prinuda i demonstracija sile DS".

"SRS će ovde ostati do daljnjeg, a dalji koraci će zavisiti od odluke Ustavnog suda", naglasio je on i izrazio uverenje da će taj sud odlučiti u korist radikala. Jerković tvrdi da je njegov kabinet obijen jer je ključ imala samo njegova sekretarica i niko drugi.

Jerković je istakao da su predstavnici privremene uprave u opštinu  ušli noćas, a ne jutros kako oni tvrde.

Jerković je upitao "po čijem nalogu je policija blokirala deo zgrade u kojoj se nalazi predstavnici privremne uprave i koga čuvaju".

SRS je prošle nedelje sprečio ulazak privremene uprave, a predsednik opštine Zemun Slavko Jerković odbio je da preda ovlašćenja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Slučaj" raspuštanje Skupštine opštine Zemun sutra pred premijerom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Mar.2009, 21:37

BEOGRAD - Predstavnici SRS i koalicije DSS-NS u skupštinama Beograda i Zemuna sutra će od premijera Srbije Mirka Cvetkovića tražiti da se poništi odluka o raspuštanju Skupštine opštine Zemun...Kako je saopšteno, odbornici te tri stranke u skupštinama Beograda i Zemuna, predvođeni šefovima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Prinudna uprava juče preuzela Zemun u 06.45

Izvor: Politika, 17.Mar.2009

Predsednik Privremenog veća Zoran Stanković (DS) u Opštinu Zemun ušao pozvonivši na vrata. – Radikali neće da napuste zgradu ..Zdravko Stanković (DS), predsednik Privremenog veća, juče je tačno u 6.45 pozvonio na vrata zgrade Opštine Zemun. Otvorio mu je čuvar i uredno ga upisao u knjigu...

Nastavak na Politika...

Novu vlast čuva policija

Izvor: Blic, 18.Mar.2009, 10:37

Privremeno veće preuzelo je juče ujutru rukovođenje opštinom Zemun. Primopredaja dužnosti obavljena je bez prisustva bivših čelnika opštine, u prvom redu predsednika Slavka Jerkovića (SRS) koji je ovu vest primio po dolasku na posao, od obezbeđenja koje ga je spečilo da uđe u svoj doskorašnji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.