Prijave protiv Beka i Bubala

Izvor: S media, 05.Jun.2010, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijave protiv Beka i Bubala

Krivičnu prijavu Saveta za borbu protiv korupcije tužilaštvo bi tek trebalo da razmatra i odluči da li će postupati po njoj ili ne Prikupljeni dokazi o postupanju institucija i odgovornih osoba prilikom preuzimanja akcija.

Prvoosumnjičeni u krivičnoj prijavi, koju je Savet za borbu protiv korupcije podneo Tužilaštvu za organizovani kriminal zbog nezakonite privatizacije „Luke Beograd” 2005. godine, je biznismen Milan Beko, saznaje nezvanično „Politika”.

>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />Prema istim saznanjima, savet je između ostalih podneo krivičnu prijavu i protiv Predraga Bubala, bivšeg ministra privrede u vladi Vojislava Koštunice, Aleksandra Gračanca, direktora Akcijskog fonda, Milka Štimca, predsednika Komisije za hartije od vrednosti, Miodraga Đorđevića, bivšeg direktora Agencije za privatizaciju.

Na ovom spisku nalaze se i Mirko Vasiljević, dekan i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, i Danijel Cvijetićanin, profesor Univerziteta Singidunum, koji su bili u Upravi Luke Beograd.

Savet za borbu protiv korupcije, podsetimo, podneo je prekjuče krivičnu prijavu protiv 17 osoba, zbog sumnje da su tokom 2005. godine u nezakonitom postupku preuzimanja akcija „Luke Beograd” državi naneli štetu od najmanje 21 milion dinara.

Prema našim saznanjima, biznismen Miroslav Mišković, vlasnik Delta holdinga, ne nalazi se na krivičnoj prijavi.

Ovu prijavu bi tužilaštvo tek trebalo da razmatra i odluči da li će postupati po njoj ili ne. U želji da saznamo da li je Tužilaštvo za organizovani kriminal dobilo ovu krivičnu prijavu, da li će razmatrati i postupati po njoj, u toku jučerašnjeg dana u nekoliko navrata smo pokušavali da uspostavimo kontakt sa Miljkom Radisavljevićem, specijalnim tužiocem za organizovani kriminal, koji se nije javljao na telefon.

Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, nije juče htela da otkrije imena osoba protiv kojih je podneta krivična prijava. Na naše pitanje da li je tačno da je prvoosumnjičeni u toj krivičnoj prijavi biznismen Milan Beko, ona nije odgovorila potvrdno, ali nije ni negirala naša saznanja.

– Nećemo izlaziti sa imenima dok tužilaštvo ne razmotri krivičnu prijavu, jer smatramo da im je potrebno vreme da rade bez pritiska, a i želimo da vidimo da li naše institucije rade po zakonu. Ukoliko u razumnom roku ne dobijemo informaciju, objavićemo kompletnu krivičnu prijavu sa dokumentacijom i dokazima koje imamo – naglasila je Baraćeva.

Ona je navela da je savet u protekle dve godine prikupio svu potrebnu dokumentaciju i dokaze o nezakonitom postupanju državnih institucija i odgovornih osoba u njima prilikom preuzimanja akcija „Luke Beograd”. Na pitanje na koje institucije i osobe u njima misli, Baraćeva odgovara da je reč o nadležnima u Agenciji za privatizaciju, Akcijskom fondu, Komisiji za hartije od vrednosti i poslovodstvu „Luke Beograd”.

– Oni su bili nadležni da odlučuju i samim tim su odgovorni za nezakonitost postupka prodaje akcija „Luke Beograd”, jer su bili dužni, a nisu postupali po zakonu. Dokazi koje imamo jasno pokazuju da je sprega između krupnog kapitala, kriminala i političke vlasti zaista postojala. Reč je o fantomskoj firmi „Vorldfin”, za koju svi znaju da iza nje stoje Miroslav Mišković i Milan Beko, koja se pojavila bez novca i bez ijednog prethodnog posla i kupila akcije „Luke Beograd”. Ova firma čak nije imala ni svoju bankarsku garanciju već je koristila tuđu – naglašava Baraćeva.

Na pitanje da li se prijava odnosi na neke od ministara iz tadašnje vlade, Baraćeva odgovara da su na spisku osumnjičenih svi koji su bili nadležni da odlučuju i koji su prekršili zakon svesno, a među njima i nadležni iz tadašnjeg Ministarstva privrede.

U saopštenju Saveta za borbu protiv korupcije navodi se da su osumnjičeni umesto da zaštite interese države sakrili informacije o stvarnoj vrednosti akcije, koja je prema proceni iznosila približno 23 evra.

– Uprkos činjenici da su znali stvarnu vrednost, akcije „Luke Beograd” prodate su preduzeću „Vorldfin” iz Luksemburga po ceni od devet evra, pa su mali akcionari dobili iznos manji od jedne polovine tržišne vrednosti akcije – saopštio je Savet za borbu protiv korupcije.

Ekipa „Politike



Beko: „Luka Beograd” kupljena javno


Milan Beko je u izjavi za medije pre oko mesec dana negirao je da ima uticaj na rad vlade i izjavio da je „Luka Beograd” kupljena na otvorenom konkursu i da je taj proces bio javan.Prema njegovim rečima, akcije većine malih akcionara otkupljene su na osnovu njihove slobodne odluke.

– U tom poslu smo morali unapred da deponujemo pare kod Centralnog registra fonda. Pa to je transparentno da transparentnije ne može biti. Da sam kupovao samo lučki biznis morao bih da platim šest do 12 godišnjih profita – rekao je tada Beko, dodavši da to dovodi do cene od jedan do dva miliona evra.

Tadić neće da se meša u slučaj

Na pitanje novinara da prokomentariše 17 krivičnih prijava, koje je Savet za borbu protiv korupcije podneo za nesavesno preuzimanje akcija „Luke Beograd”, Boris Tadić, predsednik Srbije, rekao je da ne bi da se meša u ovaj slučaj.

– Ne znam kako će se završiti sudski proces. Nikada se ne mešam u rad pravosudnih institucija, ali primećujem da pravosuđe radi svoj posao. Pitanje pogrešnih privatizacija sam aktuelizovao za vreme izbora. Da bismo uspostavili pravni poredak moramo sve slučajeve u kojima postoji sumnja dovesti u red – rekao je Tadić i dodao da ne treba stvarati atmosferu hajke. Jer nas, kaže, ta atmosfera ne dovodi ni do dobrih sudskih epiloga.

– Pravosudne institucije se tako stavljaju u težak položaj. Pravosuđu, kao i svima, treba obezbediti da radi bez pritiska – rekao je predsednik države.

M. U. A.



U „Luci Beograd” bez komentara


„Luka Beogra” juče nije imala komentar povodom saopštenja Saveta za borbu protiv korupcije. Tanjug saznaje da je „Luka Beograd” podnela tužbu nadležnom sudu pre više od dve godine u kojoj traži da se sa zvaničnog internet sajta Vlade Srbije ukloni „Izveštaj o koncentraciji vlasništva kompanije ’Luka Beograd’”, koji je sačinio savet. Tužba, odnosno zahtev obrazloženi su tvrdnjom da su u izveštaju izneti neistiniti navodi.

Reč je o izveštaju koji je, kako je naveo Savet za borbu protiv korupcije, bio i osnov za podnošenje krivičnih prijava protiv 17 osoba. Do sada nije bilo potvrde da je sud odlučivao povodom tužbe „Luke Beograd”.

Predsednica „Luke Beograd” Ivana Veselinović je mesec dana pre ovog poteza saveta javno reagovala zbog, kako je ocenila, stalnih političkih i ekonomskih pritisaka kojima je izložena luka.

Ona je početkom prošlog meseca u intervjuu za „Politiku” izjavila da je istina o privatizaciji te kompanije jednostavna i da su to preduzeće i njegovi akcionari „čisti” i da o tome uvid imaju sve nadležne institucije.

Tužilaštvo, Policija, Poreska i Uprava za sprečavanja pranja novca su savesno obavili svoj posao rekla je Veselinovićeva tada uz napomenu da se jedino te državne institucije nisu oglašavale povodom prethodno iznetih optužbi o navodnim nepravilnostima prilikom privatizaciji „Luke Beograd”.

Tanjug

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.