Približavanje Balkana EU prioritet Austrije

Izvor: S media, 20.Jul.2010, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Približavanje Balkana EU prioritet Austrije



Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger istakao je danas u Beču, predstavljajući Vladi spoljnopolitički izveštaj za prošlu godinu, da brzo približavanje zemalja zapadnog Balkana EU ostaje težište austrijske spoljne politike.


''Početkom 2009. sam zajedno sa mojim rumunskim kolegom inicirao Dunavsku strategiju, koja omogućava još tešnju saradnju sa našim susedima u tom važnom regionu", rekao je on.

''Iz austrijsko-rumunske >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << inicijative razvio se evropski centralni projekat. Podunavlje je posebno za nas Austrijance motor rasta i Dunav nije samo simbol srastanja Evrope, već i deo našeg evropskog identiteta", poručio je Špindeleger.

''U okviru naše aktivne politike susedstva želim da postavim dalji fokus na region Crnog mora, region budućnosti Evrope. Veliki ekonomski, ljudski i kulturni potencijal ovog regiona želimo ciljano koristiti", najavio je on.

''Godina 2009. je ponovo jasno pokazala da je ''crveno-belo-crveni" doprinos u svetu zapažen i željen. Beč je danas jedan važan deo medjunarodne bezbednosne arhitekture i ima odličan imidž kao mesto dijaloga. Samouvereni, dakle, možemo da radimo na austrijskoj evropskoj i spoljnoj politici za 21.vek", ocenio je Špindeleger.

''Vrhunac spoljnopolitičkog rada u prošloj godini bio je uspešan rad Austrije kao nestalne članice u SB UN, 30-ogodišnjica sedišta UN u Beču, kao i pozitivni bilas 15 godina članstva u EU. U tradicionalno bitnom regionu za Austriju, zapadnom Balkanu i podunavlju, mogli smo da preduzmemo bitne stvari, kao i prve smernice za spoljnopolitičko težište sledećih godina", objasnio je on.

Kada je reč o EU, Špindeleger je istakao da posebno u doba ekonomske krize Austrijanci osećaju važnost učvršćenja u jednoj jakoj i delotvornoj EU.

Što se tiče pomoći u razvoju, prema njegovoj oceni, to je važna oblast delovanja Ministarstva spoljnih poslova.

''Austrija se angažuje širom sveta za smanjenje siromaštva i patnje. Pojačana saradnja sa svim nadležnim resorima i poboljšanje koherentnosti mi je važno u tome, jer saradnja u pomoći u razvoju je odgovornost čitave vlade", poručio je šef austrijske diplomatije.

Podeli ovu vest sa prijateljima na FACEBOOK-u klikom na dugme.

Povezane vesti

Srbija ne treba da sumnja

Brisel hoće pero

Ključni dokument za zatvaranje pregovora: 21 uslov za EU

Završeni pretresi u vezi sa telekomunikacionom licencom

Za nerazvijene opštine 17,5 miliona evra

Komentari

Ostavi komentar Nema komentara

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prijateljski tonovi sa Alpa

Izvor: RTV Pink, 20.Jul.2010

Približavanje Balkana EU ostaje prioritet Austrije . . . Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger (Michael Spindeleger) istakao je danas u Beču, predstavljajući Vladi spoljnopolitički izveštaj za prošlu godinu, da brzo približavanje zemalja zapadnog Balkana EU ostaje težište...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.