Preševo: Odbornici Srpske liste napustili sednicu jer nije bilo prevoda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2021, 16:35

Preševo: Odbornici Srpske liste napustili sednicu jer nije bilo prevoda

Obojica odbornika Srpske liste napustila su danas konstitutivnu sednicu opštine Preševo, jer nije obezbeđen simultani prevod sa albanskog na srpski jezik, javljaju "Novosti".

Kako navode, predstavnici Srpske liste napustili su sednicu, koja je počela jutros u 10 časova, nakon potvrđivanja odborničkih mandata.

Predsednik opštinskog odbora SNS Branko Trajković, jedan od dvojice odbornika u ovom skupštinskom sastavu, rekao je za "Novosti" da nije stvar u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tome da li predstavnici Srpske liste razumeju albanski jezik, već u nepoštovanju.

"Izvesno je da Srbi neće biti deo vladajuće koalicije, niti nas je ko zvao niti ko razgovarao sa nama. U Srbiji se sednice lokalnog parlamenta ne mogu održavati na albanskom jeziku, a da se ne obezbedi prevod. Zbog toga smo napustili zasedanje koje još traje", rekao je Trajković.

Vanredni lokalni izbori u Preševu održani su 28. marta, a Srpska lista našla se u opozicionim redovima, zajedno sa strankom Alternativa za promene dosadašnjeg predsednika opštine Šćiprima Arifija.

Arifijeva stranka ima 14 mandata, dok Srbi imaju dva, tako da će, po svemu sudeći, u parlamentu opštine Preševo koje broji 38 odbornika biti opozicija.

Većinu u parlamentu, u skladu sa postignutim sporazumom, činiće Pokret za reforme Samija Salihua (5 mandata), Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe (9 mandata), Partija za demokratsko delovanje narodnog poslanika Šaipa Kamberija, u Preševu predvođena Arditom Sinani (7 mandata) i Demokratska unija Albanaca Nasera Azirija (1 mandat).

Narodni poslanik SNS Nenad Mitrović rekao je da priča o svealbanskoj koaliciji "sada ne pije vodu".

"Nisam optimističan da će dugo trajati ovakva vlast, a što se tiče ulaska Srba, čini mi se da Albanci imaju ideju da traže reciprocitet sa Medveđom i da prosto trguju uticajem", smatra Mitrović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Odbornici Srpske liste u Preševu napustili sednicu jer nije bilo prevoda

Izvor: Blic, 10.Maj.2021

Obojica odbornika Srpske liste napustila su danas konstitutivnu sednicu opštine Preševo, jer nije obezbeđen simultani prevod sa albanskog na srpski jezik, javljaju "Novosti".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.