Premijerka Brnabić razgovarala sa šefom Delegacije EU u Srbiji; Važno je da Srbija i EU ojačaju saradnju

Izvor: B92, 23.Maj.2022, 20:41

Premijerka Brnabić razgovarala sa šefom Delegacije EU u Srbiji; "Važno je da Srbija i EU ojačaju saradnju"

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofreom.

Razgovaralo se o daljem napretku pristupnih pregovora naše zemlje, o energetskoj bezbednosti Srbije i potrebi gasne diversifikacije, kao i prošlonedeljnoj poseti predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Predsednica vlade Ana Brnabić istakla je da je uspešno sprovedenom reformom pravosuđa Srbija pokazala jasnu opredeljenost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za evropske integracije i reformu pravosuđa u skladu sa standardima Evropske unije, te da se očekuje i nastavak konsultacija sa Venecijanskom komisijom u pogledu rada na setu pravosudnih zakona. Ambasador Žiofre je naglasio važnost blagovremenog nastavka uspešnih ustavnih reformi kako bi se pravosuđe učinilo nezavisnijim. Kada je u pitanju nastavak reformi u medijskoj sferi, istaknuto je da je najvažnija dalja primena i implementacija Akcionog plana za Medijsku strategiju, u cilju daljeg unapređenja bezbednosti novinara i slobode medija. Istaknuto je zajedničko opredeljenje da se nastavi sa finansiranjem projekata iz pretpristupnih fondova koji će biti usmereni na oblasti Zelene agende, pre svega na zaštitu životne sredine i infrastrukturne projekte, kao i one koji u fokusu imaju dalju reformu javne uprave, i podršku pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji. Takođe, na sastanku je istaknuto da je neophodno dodatno angažovanje na povećanju energetske bezbednosti Srbije, posebno kada je reč o gasnom sektoru i mogućnosti diversifikacije i ruta i dobavljača. Ambasador Žiofre je objasnio da "kao posledica ruske agresije na Ukrajnu, koja stavlja u rizik bezbednost Evrope kao i bezbednost hrane i energenata, je izuzetno važno da Srbija i EU ojačaju saradnju u ključnim sektorima u kojima možemo postići veće rezultate zajedno". "Srbija i EU mogu da rade zajedno na povećanju energetske nezavisnosti Srbije, sigurnim i pouzdanim snabdevanjem energentima i povećanjem upotrebe obnovljivih izvora energije", rekao je Žiofre. Snažna finansijska podrška je temelj ove saradnje, naročito Ekonomski i investicioni plan Evropske unije za Zapadni Balkan, koji može da generiše to 30 milijardi evra investicija na Zapadnom Balkanu, na primer za obnovu gasnih interkonektora. Šef Delegacije Evropske unije pohvalio je Srbiju za uspešno rukovođenje migrantskom krizom kada je u pitanju najnoviji talas izbeglica iz Ukrajine, čime je Srbija još jednom pokazala solidarnost i humanost, i potvrdio sprenost EU da nastavi da podržava sistem upravljanja migracijama Srbije, posebno u pogledu posledica koje može imati na njen zdravstveni sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Brnabić sa novim ambasadorom Koreje o saradnji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2022, 13:28

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa novoimenovanim ambasadorom Republike Koreje u Srbiji Li Đeungom o produbljivanju bilateralne saradnje i partnerskih odnosa, pre svega na polju ekonomije i privredne saradnje...Predsednica vlade izrazila je uverenje da će tokom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.