Izvor: Blic, 12.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prelazak na Dedinje neće koštati Vladu

Prelazak na Dedinje neće koštati Vladu

BEOGRAD (Beta) - Premijer Srbije Zoran Đinđić izjavio je juče da će razgovori o budućim odnosima Srbije i Crne Gore biti produženi za 'bar još desetak dana', jer još nisu iscrpljene sve teme.

- Mislim da će razgovori da se produže bar za još desetak dana, ekspertski ili mešoviti, sa predstavnicima političkog vrha, da nisu sve teme iscrpljene koje su bile na dnevnom redu - kazao je Đinđić novinarima u republičkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << parlamentu, nakon polaganja zakletve sudija za prekršaje. Srpski premijer je rekao i da se prekjuče sastao sa predstavnicima Evropske unije koji su prisustvovali razgovorima ekspertskih timova Srbije i Crne Gore o budućnosti SRJ. - Njihov utisak je da ima još stvari o kojima nije prodiskutovano, da naše kolege iz Crne Gore pokušavaju da stvore situaciju kao da se za obične građane ništa neće desiti u opciji dve nezavisne države, da mogu da se leče u Beogradu, studiraju u Beogradu, putuju, i kao da je to samo jedno državno pitanje na vrhu, a da za obične građane to uopšte nije važno. To nije baš sasvim istina - kazao je Đinđić. On je rekao da će predstavnici EU predložiti jugoslovenskom timu eksperata sastanak u Briselu sa evropskim stručnjacima, koji bi im 'podrobnije objasnili kako funkcioniše EU i šta su sve bile posledice njihovog udruživanja', i najavio da će 16. januara u Beograd ponovo doći i sekretar za bezbednost EU Havijer Solana. Srpski premijer je ocenio i da se 'zagrevanjem teme' pojedinih stranaka 'koje predstavljaju manjinu u Vojvodini', oko vraćanja nadležnosti Vojvodini, 'smanjuju šanse da realna autonomija te pokrajine zaživi'.

- Oko toga ne treba praviti dramu. Oni koji su oko autonomije najglasniji, najviše joj štete. Protiv Beograda se u Srbiji ništa ne može uraditi. Autonomija Vojvodine može se ostvariti samo saradnjom sa Beogradom - ocenio je Đinđić. On je rekao i da ne očekuje socijalne buntove u Srbiji i najavio da će narednih dana biti održan još jedan sastanak sa predstavnicima Sindikata finansijskih organizacija Srbije o poboljšanju socijalnog programa. Premijer je dodao i da Vlada Srbije 'ne treba da nudi socijalni program, već budućnost u okvirima svetskog bankarstva', i dodao da nadležni u izvršnoj vlasti 'razmišljaju o potrebni da Srbija ima banku za obnovu i razvoj'. - Biće štrajkova, ali štrajkove imate i u Kaliforniji, Italiji i svim demokratskim zemljama, ali neki socijalni bunt kao u Argentini, mislim da nije realno očekivati - kazao je Đinđić. Premijer Srbije je kazao i da postoji mogućnost za njegovo preseljenje sa porodicom na Dedinje, jer mu je u privatnom stanu u kome živi ugrožena bezbednost, ali je dodao da njegovo eventualno preseljenje 'neće biti trošak za Vladu Srbije'.

- Obaveza državnih činovnika je da olakšavaju posao obezbeđenja. Ja sam u svom stanu zadovoljan, objekat koji je ponuđen je daleko od škole moje dece i od mesta na koja ja izlazim i to nije neka privilegija za mene. Moja porodica se protivi tom odlasku - kazao je on. Delikatan posao

BEOGRAD (Beta) - Zoran Đinđić je, obraćajući se sudijama nakon polaganja zakletve, ocenio da je 'sudijska funkcija odgovorna i teška, jer od njih zavisi legitimitet jednog društva'.

'Delikatno je biti sudija, jer je pravni poredak armatura društva', kazao je srpski premijer i dodao da građani 'moraju da imaju svest o tome da su kroz pravosuđe zaštićeni'.

Polaganju zakletve prisustvovao je i ministar pravde Srbije Vladan Batić, koji je najavio i donošenje novog zakona o prekršajima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.