Pregovori o vladi: sve po planu - a ništa se ne zna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori o vladi: sve po planu - a ništa se ne zna

BEOGRAD - Visoki funkcioneri Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić, DS-a Dragan Đilas i SPS-a Žarko Obradović ocenili su sinoć na B92 da još nije izvesno koje će stranke činiti buduću koalicionu vladu Srbije.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić rekao je za "Večernje novosti" da sve teče po planu i programu i da će narodnjačka koalicija sigurno formirati vladu sa radikalima i socijalistima čim budu zvanično saopšteni konačni rezultate izbora u Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ili najkasnije poslije drugog kruga u Vojvodini.

Funkcioner SPS-a Branko Ružić kaže za "Danas" da će razgovori sa narodnjacima i radikalima biti nastavljeni, "ali će prvo Ivica Dačić da se vidi sa koalicionim partnerima SPS-a Jovanom Krkobabićem i Draganom Markovićem Palmom". Komentarišući najavu radikala Aleksandra Vučića da će ove nedjelje pregovori biti završeni, Ružić je istakao da ne treba stavljati "okvir" na razgovore. On je dodao da DS još nije zvanično uputio poziv socijalistima za pregovore, ali da će SPS i dalje insistirati na svojim principima, ukoliko do toga dođe.

Funkcioner DS-a Marko Đurišić kaže za "Danas" da ne veruje riječima Aleksandra Vučića da će radikali formirati vlast u Beogradu sa DSS-NS i koalicijom okupljenom oko SPS-a ove sedmice.

Od trenutka kad budu objavljeni konačni rezultati majskih izbora, počinje ustavni rok od četiri mjeseca za formiranje vlade.

Današnji "Blic" piše da su predstavnici Socijalističke partije Srbije (SPS) u subotu uveče pregovarali sa Demokratskom strankom do pred zoru, a da bi sutra ili prekosutra trebalo da sa radikalima i narodnjacima nastave pregovore o formiranju nove vlade, piše "Blic".

Iako DS zvanično tvrdi da se pregovara samo o lokalnim izborima, "Blic" tvrdi da su predstavnici SPS-a i DS-a u subotu, odmah po povratku lidera socijalista Ivice Dačića iz Moskve, održali sastanak koji je trajao do dva ujutro, a na kome se razgovaralo o tome kada će početi zvanični pregovori o vladi.

Demokrate nude SPS-u jedno potpredsedničko i tri ministarska mesta u vladi, a sem insistiranja na socijalnoj pravdi, uslov socijalista je i da vlasti u Srbiji ukinu tužbe i poternice za članovima porodice Slobodana Miloševića - Mirjanom Marković i Markom Miloševićem.

Predsednik Jedinstvene Srbije, koalicionog partnera SPS-a, Dragan Marković kaže za "Blic" da će koalicija oko socijalista u nastavku pregovora o formiranju buduće vlade od narodnjačke koalicije i radikala tražiti da jasno definiše kojim parama će se realizovati princip socijalne pravde o kome su se saglasili prošle nedjelje.

"Blic" navodi da se u krugovima biznismena bliskih DS-u uveliko računa na mogućnost da vladu formiraju DS-DSS i SPS, a ovom listu je u vrhu SPS-a rečeno da bi takva vlada bila dobro rješenje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.